Zamestnanosť na Slovensku rástla rýchlejšie ako priemer celej eurozóny

V druhom štvrťroku zamestnanosť v SR medzikvartálne stúpla o 0,3 % a medziročne o 1,4 %.

Zamestnanosť na Slovensku v druhom kvartáli rástla rýchlejšie ako priemer za celú eurozónu. Kým v eurozóne zamestnanosť počas apríla až júna medzikvartálne stúpla o 0,2 %, na Slovensku sa zvýšila o 0,3 %. Medziročne zamestnanosť v rámci eurozóny v druhom štvrťroku posilnila o 1,2 %, na Slovensku bol jej rast na úrovni 1,4 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci celej EÚ zamestnanosť v druhom štvrťroku medzikvartálne posilnila o 0,3 % a medziročne o 1 %. V druhom štvrťroku bolo v EÚ zamestnaných 241,4 mil. ľudí, z čoho 160 mil. pracovalo v rámci eurozóny. Ide o historicky najvyšší počet zamestnancov v oboch blokoch.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najviac zamestnanosť medzikvartálne stúpla v Grécku a na Cypre (zhodne 0,7 %), v Poľsku a Slovinsku (zhodne 0,6 %) a v Taliansku (0,5 %). Najvýraznejšie sa zamestnanosť počas apríla až júna oproti predošlému štvrťroku zmenšila v Chorvátsku (-1,6 %), Lotyšsku (-1,1 %) a v Írsku a Portugalsku (zhodne -0,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy