Argentína začína uplatňovať kontrolu devízového trhu

Firmy budú musieť na predaj národnej meny mať povolenie centrálnej banky a jednotlivci budú môcť bez povolenia kúpiť maximálne 10 tis. USD mesačne.

Argentína začína uplatňovať kontrolu devízového trhu v snahe o jeho stabilizáciu, keďže krajina čelí prehlbujúcej sa finančnej kríze. Argentínska vláda obmedzí nákupy zahraničných mien v reakcii na prudký pokles národnej meny peso. Firmy budú musieť mať na predaj národnej meny aj na transfery financií do zahraničia povolenie centrálnej banky. Informuje o tom portál bbc.com.

V oficiálnom bulletine argentínska vláda uviedla, že bolo nevyhnutné prijať „sériu mimoriadnych opatrení na zabezpečenie normálneho fungovania ekonomiky, udržanie úrovne aktivity a zamestnanosti a ochranu spotrebiteľov“. Centrálna banka krajiny informovala, že jednotlivci naďalej môžu kupovať americké doláre, ale budú potrebovať povolenie, ak nákup presiahne sumu 10 tis. USD mesačne. Tieto opatrenia majú platiť do konca roka.

Argentína sa snaží odvrátiť piaty štátny bankrot za 30 rokov. Minulý týždeň krajina uviedla, že sa bude usilovať o reštrukturalizáciu dlhu voči Medzinárodnému menovému fondu predĺžením jeho splatnosti. Podľa analytikov je však riziko šírenia finančnej krízy z Argentíny nízke a kríza v krajine pravdepodobne nepoškodí ani ostatné latinskoamerické trhy.
(1 EUR = 1,1036 USD)
https://www.bbc.com/news/business-49547189

Súvisiace články

Aktuálne správy