Výrobný sektor v USA klesol prvýkrát za 10 rokov

Výrobný sektor v USA zaznamenal v auguste prvú kontrakciu za takmer desaťročie. Jedným z dôvodov bol pokles nových objednávok na pozadí neistoty, ktorú vyvolala obchodná vojna medzi USA a Čínou, a obáv, že ekonomika smeruje do recesie.
Index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor v auguste padol na 49,9 bodu z 50,4 bodu v júli, uviedla vo svojom predbežnom odhade spoločnosť IHS Markit. Index sa tak dostal pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od expanzie, a najnižšie od septembra 2009.
Index nových objednávok sa znížil z 51,7 bodu na 49,5 bodu, čo je najmenej od augusta 2009. Domáce, rovnako aj zahraničné objednávky klesli najprudšie za 10 rokov.
„Údaje augustového prieskumu jasne signalizujú, že rast ekonomiky sa spomaľuje aj v 3. kvartáli,“ uviedol ekonóm IHS Markit Tim Moore.
Slabosť výrobného sektora sa začína prelievať aj do ostatných oblastí ekonomiky. Index podnikateľskej aktivity v službách firmy IHS Markit v auguste padol na 50,9 bodu z 53 bodov v júli a dostal sa na najnižšiu úroveň od februára 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy