Ponuka od Elona Muska: Nechcete na strechu tlačiareň peňazí?

, BI;reuters Foto: SITA/AP;solrCity

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk v nedeľu oznámil nový program prenájmu solárnych panelov. Zákazníci si budú môcť v šiestich štátoch USA požičať panely od 50 dolárov mesačne. Musk povedal, že je to ponuka „ako mať tlačiareň peňazí na streche“. Solárny biznis Tesly zaostáva za konkurenciou.

Tesla začína svoju činnosť v oblasti solárnych systémov pomocou programu na prenájom panelov, ktorý v nedeľu predstavil generálny riaditeľ Elon Musk. Podľa agentúry Associated Press budú panely na  prenájom k dispozícii v Kalifornii, Arizone, Connecticute, Massachusetts, New Jersey a Novom Mexiku. Nájomné sa začína na 50 dolárov mesačne, v Kalifornii je to 65 dolárov. Musk dodal, že chce ponuku rozšíriť aj na Európu už budúci rok.

„S novou nižšou cenou je to ako mať na svojej streche tlačiareň peňazí, ak žijete v štáte s vysokými nákladmi na elektrinu,“ tweetol Musk s tým, že zákazníci môžu ušetriť zhruba 500 dolárov ročne za účty za energie. Dodal, že hoci okamžitý nákup panelov je lepší, ale aj „možnosť prenájmu dáva z ekonomického hľadiska zmysel.“

Musk uviedol, že zmluvu je možné zrušiť bez poplatku. Ak chce majiteľ domu odstrániť solárne panely, bude to stáť 1 500 dolárov, čo zodpovedá 30 mesačnému nájmu solárnych panelov so zmluvnou cenou 50 USD. Podľa internetovej stránky spoločnosti Tesla tento poplatok slúži iba na pokrytie nákladov na demontáž, spoločnosť z toho nemá žiaden zisk.

Tesla kúpila spoločnosť SolarCity v roku 2016, ale odvtedy sa jej trhový podiel značne zmenšoval a nedokázala súperiť s konkurenciou SunRun. Solárne zariadenia spoločnosti Tesla za posledné tri štvrťroky upadajú, inštalácie naposledy dosiahli rekordne nízky dodávaný výkon, 29 megawattov, v druhom štvrťroku tohto roka.

Spoločnosť SolarCity minulý rok zasiahol aj súdny spor s troma bývalými zamestnancami, ktorí tvrdia, že mali falšovať predaj, aby nafúkli svoje bonusy spolu s hodnotou spoločnosti ako celku. Žaloba sa týka aj diskriminácie, obťažovania a neprimeraného odmeňovania. Tesla tvrdí, že na základe prešetrenia dospela k názoru, že obvinenia sú nepravdivé a spor má dnes občiansko-právny charakter.

Zákazníkom SolarCity je od roku 2010 aj najväčšia americká maloobchodná spoločnosť Walmart. Solárnymi panelmi osadila strechy 244 obchodov. Walmart tým chcel ukázať, že je ekologický, a zároveň znížiť náklady na energiu. Cieľom bolo, aby firma do roku 2020 získavala 35 percent elektriny z obnoviteľných zdrojov. Walmart bol donedávna najväčším zákazníkom SolarCity.

Dnes Walmart žaluje SolarCity kvôli požiarom spôsobeným solárnymi panelmi, obvinil Teslu z hrubej nedbanlivosti a žiada súd, aby firmu prinútil odstrániť solárne panely z viac ako 240 jej amerických obchodov, uviedla agentúra Reuters.

Walmart tvrdí, že solárne systémy inštalované a udržiavané Teslou spôsobili požiare na siedmich miestach a ďalšie desiatky ich vykazujú nebezpečné nedostatky. Žaloba tiež viní Teslu z toho, že nevyškolila pracovníkov, ktorých nekvalitná inštalácia vykazuje "úplnú nekompetentnosť či ľahostajnosť, alebo oboje". Požiare zničili veľkú časť tovaru v obchodoch, vyžiadali si značné opravy a spôsobili Walmartu stratu v miliónoch dolárov. Dodatočné inšpekcie ďalších systémov odhalili problémy, ktoré "svedčia o rozsiahlej nedbanlivosti". Nedostatočné kontroly zo strany Tesly tak vytvorili bezpečnostné riziko pre zákazníkov a zamestnancov Walmartu, píše sa v žalobe.

Žaloba je najnovšou ranou pre solárne aktivity Tesly, štvrťročná inštalácia systémov od prevzatia SolarCity v roku 2016  klesli o 85 percent. Tesla tiež znížila počet predajcov a ukončila distribučnú dohodu s reťazcom Home Depot.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy