Zlato zostane silné počas nasledujúcich šiestich až 12 mesiacov

, CNBC Foto: getty images

Svet je v neistote, z čoho by malo zlato ťažiť. Podľa ekonóma singapurskej banky je cena zlata nastavená tak, aby si udržala svoju silu najmenej ďalších šesť až 12 mesiacov.

Zlato sa v stredu cez obed v Ázii obchodovalo za cenu okolo 1 495 dolárov za uncu. Za deň vzrástlo o takmer 12 dolárov. Ekonóm singapurskej banky predpovedá, že čoskoro prekročí hranicu 1500 dolárov. "V tavnom kotle vidíme dokonalú zmes ingrediencií: máme nízke sadzby, máme mäkký dolár, máme obchodné napätie, máme geopolitické napätie pozdĺž Perzského zálivu," uviedol Howie Lee, ekonóm Oversea-Chinese Banking Corporation. Dodal, že takáto paľba rizík priviedla zlato k jeho viac ako šesťročným maximám a vedie investorov k prístupu „risk-off“ k svojim portfóliám. Inými slovami, investori nie sú istí dlhodobými globálnymi ekonomickými trendmi a je pravdepodobné, že budú smerovať k nízkorizikovým aktívam. "Nahromadia svoje prostriedky do zlata," povedal Lee.

Medzi rizikami, ktoré podporujú nákup zlata, je aj najnovšie kolo zvýšenia ciel zo strany USA na čínsky tovar, čo bude „obzvlášť škodlivé“ pre globálnu ekonomiku, pretože veľká časť postihnutého tovaru priamo súvisí so spotrebiteľmi.

Na otázku CNBC, aké šance majú na rast ďalšie kovy, ako napríklad striebro alebo platina, Lee uprednostnil zlato. "Zlato sa stále drží medzi všetkými drahými kovmi kvôli jeho jasnému použitiu ako bezpečnostný prístav," uviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy