Medziročná miera inflácie v Holandsku sa v júli zmiernila

Miera inflácie v Holandsku sa minulý mesiac zmiernila, k čomu do veľkej miery prispel miernejší rast cien energií, ako aj nákladov na rekreáciu a kultúru. Uviedol to v utorok holandský štatistický úrad.
Spotrebiteľské ceny v Holandsku sa minulý mesiac zvýšili medziročne o 2,5 %. V júni rast dosiahol 2,7 %. Zmiernil sa najmä rast cien energií, zatiaľ čo v júni vzrástli o 4 %, v júli rast dosiahol 3,7 %. Zmiernilo sa aj tempo rastu nákladov na rekreáciu a kultúru, rast dosiahol 1 % oproti 2,3 % v mesiaci jún.
Naopak, ceny potravín a nealkoholických nápojov rástli v júli výraznejšie než v predchádzajúcom mesiaci. Po júnovom medziročnom raste o 4,5 % sa minulý mesiac zvýšili o 4,9 %.
Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestabilné ceny potravín, alkoholu, tabakových výrobkov a energií, dosiahla v júli 1,9 %. Udržala sa tak na júnovej úrovni.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v Holandsku zvýšili v júli o 1 % po 0,1-percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Júlový rast znamená prvé medzimesačné zvýšenie spotrebiteľských cien od apríla, pričom predstavuje najvyššiu mieru inflácie od júla minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy