Rastúcemu záujmu mladých o sporenie si na penziu podľa šéfa DSS pomáha stabilné prostredie

Keď v médiách nerezonujú diskusie o tom, či druhý pilier má zmysel alebo nemá zmysel, ľudia omnoho ľahšie a jednoduchšie vstupujú do druhého piliera, hovorí predseda predstavenstva Allianz - Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti Miroslav Kotov.

Rastúcemu záujmu mladých ľudí o sporenie si na penziu pomáha nielen dobré zhodnotenie fondov, ale aj stabilné prostredie. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol predseda predstavenstva Allianz – Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti (SDSS) Miroslav Kotov. „Keď v médiách nerezonujú diskusie o tom, či druhý pilier má zmysel alebo nemá zmysel, ale, naopak, unisono všetci odborníci aj politici tvrdia, že druhý pilier je etablovanou súčasťou dôchodkového zabezpečenia, tak ľudia omnoho ľahšie a jednoduchšie vstupujú do druhého piliera,“ povedal.

Stabilné prostredie podľa Kotova pomáha aj sprostredkovateľom. „Pokiaľ sú časté zmeny, tak je potrebné preškoliť siete, vysvetliť im, čo sa zmenilo, aký to má dopad na klientov,“ tvrdí Kotov. Ak je však druhý pilier stabilný, sprostredkovatelia podľa neho vedia, aký produkt klientom ponúkajú. Za správne šéf Allianz-SDSS považuje to, že približne 80 percent príspevkov novovstupujúcich sporiteľov prichádza do negarantovaného fondu.

Druhý pilier považuje Kotov za úspešný príbeh pre Slovensko. „Keď sa pozrieme na akékoľvek rebríčky krajín, ktoré sa považujú za krajiny s udržateľným dôchodkovým systémom, tak vidíme, že prvé priečky okupujú krajiny, kde je druhý pilier robustný, silný a naopak, prvý pilier je menej štedrý,“ uviedol. Pre Slovensko je preto podľa neho prínosom, že druhý pilier vznikol a je plne akceptovanou súčasťou dôchodkového zabezpečenia. „V tomto roku sa dostal do Ústavy SR, takže z hľadiska Slovenska je to úspešný príbeh,“ zdôraznil.

Mladí ľudia majú o sporenie v druhom dôchodkovom pilieri čoraz väčší záujem. Počet sporiteľov v súkromnom sporivom pilieri ku koncu apríla tohto roka medziročne stúpol o takmer 74-tisíc. Ku koncu apríla minulého roka odvádzalo príspevky na toto sporenie 1,439 milióna ľudí a koncom apríla tohto roka ich už bolo 1,512 milióna. Počas minulého roka počet sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri stúpol takmer o 62-tisíc, čo bol podľa Národnej banky Slovenska historicky najvyšší prílev za kalendárny rok. Väčšina nových sporiteľov vstupujúcich do sporivého piliera si zvolila niektorý z akciových alebo indexových dôchodkových fondov.

Mladí ľudia, ktorí boli aspoň raz dôchodkovo poistení, sa môžu rozhodnúť pre vstup do sporivého piliera do dovŕšenia 35 rokov. Po vstupe do druhého piliera už z neho nie je možné vystúpiť. Sociálna poisťovňa je povinná do 180 dní od vzniku prvej účasti na dôchodkovom poistení písomne informovať tzv. prvopoistenca o jeho práve na uzatvorenie zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení.

Súvisiace články

Aktuálne správy