KBC Group čelí obvineniam z údajného prania špinavých peňazí

Belgická finančná skupina KBC Group čelí obvineniam z údajnej účasti na praní špinavých peňazí. Ide o ďalší prípad po sérii nedávnych škandálov.
Belgický veriteľ vo štvrtok uviedol, že obvinenie je výsledkom vyšetrovania prokuratúry v Ghente v súvislosti s údajnými daňovými podvodmi a praním špinavých peňazí niektorých jej klientov.
„KBC je presvedčená, že sa nedopustila žiadneho trestného činu a pripraví si komplexnú obranu pred súdom,“ uviedla banka.
KBC neidentifikovala podozrivých klientov, ani nezverejnila žiadne podrobnosti o rozsahu obvinení, uviedla len, že vyšetrovanie sa týka repatriácie zahraničných aktív do Belgicka od roku 2005. KBC dodala, že v tom čase posúdila celý súbor a nenašla žiadne podozrenie z prania špinavých peňazí.
V uplynulých rokoch došlo k množstvu vyšetrovaní potenciálneho prania špinavých peňazí v európskych bankách aj k tvrdým zákrokom zo strany regulátorov.
Niekoľko severských bánk je zapletených do škandálu v súvislosti s praním peňazí z Ruska a iných bývalých sovietskych republík cez estónsku dcéru Danske Bank. Aj nemeckú Deutsche Bank preverujú úrady pre údajné rizikové transakcie s Ruskom a inými krajinami.
Holandská skupina ING Groep zaplatila v minulom roku pokutu vo výške 900 miliónov USD (792,11 milióna eur) po tom, ako pripustila, že kriminálnici mohli používať jej účty na pranie špinavých peňazí. A na švajčiarsku Credit Suisse sa zniesla kritika za laxné kontroly zo strany regulátorov.
Séria škandálov viedla k výzvam na vytvorenie jednotnej európskej agentúry na boj proti praniu špinavých peňazí. Za riešenie tohto problému pritom nesú hlavnú zodpovednosť vnútroštátne regulačné úrady.

Súvisiace články

Aktuálne správy