Výstavba domov v Spojených štátoch v máji klesla

Výstavba domov v Spojených štátoch minulý mesiac klesla, zatiaľ čo trhy počítali s pokračovaním rastu. Pod opačný vývoj sa však podpísali údaje za predchádzajúce dva mesiace, ktoré boli revidované smerom nahor. Navyše sa zvýšil počet vydaných stavebných povolení, čo signalizuje určitú podporu trhu s bývaním.
Ako v utorok uviedlo americké ministerstvo obchodu, začatá výstavba na sezónne upravenej báze klesla v máji o 0,9 % na ročnú mieru 1,269 milióna jednotiek. Zlepšili sa však údaje o vývoji trhu za apríl aj za marec, ktoré potom aj spôsobili, že čísla za máj znamenajú pokles. Ministerstvo revidovalo počet začatých stavieb v apríli na ročnú mieru 1,281 milióna jednotiek oproti pôvodne uvádzaným 1,235 milióna jednotiek, z ktorých analytici vychádzali. Tí očakávali, že výstavba vzrastie na 1,239 milióna jednotiek.
Pod reálny pokles výstavby v porovnaní s aprílom sa podpísali regióny na severovýchode, na západe a stredozápade, kde výstavba klesla. Naopak, v južných oblastiach USA, kde sa aj najviac stavia, sa výstavba zvýšila, čo čiastočne zmiernilo celkový rozsah poklesu.
Počet vydaných stavebných povolení sa v máji zvýšil o 0,3 % na ročnú mieru 1,294 milióna, pričom údaj za apríl ministerstvo revidovalo nadol na 1,290 milióna povolení. Analytici očakávali, že počet stavebných povolení dosiahne v máji 1,296 milióna, teda zotrvá na pôvodne udávanej úrovni za apríl.

Súvisiace články

Aktuálne správy