Alibaba tajne požiadala o vstup na hongkonskú burzu

, ČTK Foto: SITA/AP

Čínsky internetový obchod Alibaba Group Holding tajne požiadal o vstup na akciovú burzu v Hongkongu. S odvolaním sa na informované zdroje to dnes uviedla agentúra Bloomberg.

Ponuka by mohla byť najväčším vstupom na burzu v Hongkongu od roku 2010. Vstup na hongkonskú burzu by mohol posilniť postavenie tohto mesta ako cieľového miesta pre akcie čínskych technologických firiem.

Alibaba podľa skorších informácií zvažuje, že ponúkne akcie za 20 miliárd USD. Druhá ponuka akcií má za cieľ rozšíriť finančné kanály, zvýšiť likviditu a dostať akcie firmy bližšie k investorom vo vlasti.

Spoločnosť Alibaba v roku 2014 uskutočnila primárnu ponuku v New Yorku a z predaja akcií získala 25 miliárd USD, čo znamenalo najväčšiu primárnu ponuku akcií na svete. Firma si vybrala New York, pretože sa jej nepodarilo presvedčiť regulátora burzy v Hongkongu, aby jej schválil navrhovanú štruktúru riadenia firmy, kde skupina najvyšších manažérov má kontrolu nad zložením správnej rady. Vlani však regulátor túto takzvanú duálny akciovú štruktúru u firiem s akciami na hongkonskej burze povolil.

Rozhodnutie Alibaba prichádza v čase, keď čínske firmy čelia rastúcemu nepriateľstvu zo strany americkej vlády. Tá už umiestnila niekoľko čínskych technologických spoločností na čiernu listinu.

Akcie Alibaba v New Yorku za posledný rok oslabili o viac ako 20 percent. Trhová kapitalizácia firmy sa teraz pohybuje okolo 400 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy