Devízové rezervy Číny v máji nečakane vzrástli

Devízové rezervy Číny v máji nečakane ožili a vzrástli po prekvapujúcom poklese v predchádzajúcom mesiaci. To naznačuje, že centrálna banka zasiahla len mierne, aby zmiernila prudký pokles meny jüan po tom, ako sa obchodné vzťahy medzi USA a Čínou zhoršili.
Devízové rezervy ázijskej krajiny vzrástli v máji o 6 miliárd USD na 3,111 bilióna USD (2,76 bilióna eur). Ukázali to v pondelok údaje centrálnej banky v Pekingu. Analytici pritom predpovedali Číne pokles devízových rezerv o 5 miliárd USD na 3,090 bilióna USD.
Dôvodom ich neočakávaného zvýšenia v máji boli prehodnotenie a zmeny v cenách aktív, uviedla banka. Peking predpovedá, že solídne základy čínskej ekonomiky podporia operácie na devízovom trhu a poskytnú pevný základ na stabilitu devízových rezerv.
Tlak na čínsku menu sa minulý mesiac zintenzívnil po neočakávanej eskalácii obchodného sporu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorá zmarila nádeje na dohodu v blízkej budúcnosti. USA zvýšili clá na čínsky tovar a pohrozili ďalšími clami na celý čínsky dovoz do Spojených štátov. Peking reagoval odvetnými krokmi.
Zároveň nečakane slabé ekonomické údaje za apríl naznačili, že čínske hospodárstvo stále bojuje o udržanie dynamiky. To podčiarkuje potrebu ďalších stimulov nad rámec vlaňajších opatrení na podporu rastu. Prieskum vo výrobnom sektor odhalil v máji jeho ďalšie oslabenie. Jüan v máji klesol o 2,5 % voči doláru. To bola jeho najväčšia mesačná strata od polovice roku 2018.
No aj keď centrálna banka stanovila silnejšie denné fixácie na podporu meny, nebolo vidieť, že by zasahovala do zastavenia jej pádu až do konca minulého mesiaca, keď sa jüan priblížil tesne k sledovanej hranici 7 CNY/USD. To podnietilo špekulácie, že Čína môže povoliť oslabenie meny, keďže Peking zvažuje svoje možnosti v reakcii na vyššie clá v USA.
Prísna kontrola toku kapitálu od jeho poklesu v rokoch 2015 – 2016 ho udržala v minulom roku na uzde napriek rastúcim vonkajším a domácim tlakom na ekonomiku.
Ale výnosy z amerických dlhopisov sa v máji znížili, čo môže zvýšiť hodnotu dlhopisov, ktoré Čína drží vo svojich rezervách. Zároveň hodnota zlatých rezerv Číny sa v máji zvýšila na 79,83 miliardy USD zo 78,35 miliardy USD na konci apríla.

Súvisiace články

Aktuálne správy