Víťazstvo vo voľbách dáva mandát na zmenu rozpočtových pravidiel

Víťazstvo Ligy Severu vo voľbách do Európskeho parlamentu dáva strane mandát na presadenie daňových škrtov a zmien v rozpočtových pravidlách Európskej únie. Povedal to v pondelok podpredseda talianskej vlády Matteo Salvini.
Salviniho pravicovo-populistická Liga Severu získala vo voľbách 34,3 percenta hlasov. To je jej najlepší výsledok v histórii a takmer dvojnásobné zlepšenie v porovnaní s vlaňajšími talianskymi parlamentnými voľbami.
„Prišiel čas, aby sme začali opätovne diskutovať o zastaraných pravidlách, ktoré poškodzujú Európu,“ povedal Salvini na tlačovej konferencii v Miláne.
Počas predvolebnej kampane sľuboval Talianom rozsiahle daňové škrty, ktoré však narážajú na fiškálne pravidlá Bruselu. V tomto smere Salvini nemieni ustúpiť. Ako povedal, nižšie dane sú „pre Talianov kľúčovou záležitosťou“ a budú „základom budúcoročného rozpočtu“. Ten bude predložený na jeseň.
Taliansko, ktoré má po Grécku druhý najvyšší verejný dlh v eurozóne, sa dostalo minulý rok s Európskou komisiou (EK) do sporu. Dôvodom boli plány vysokých rozpočtových výdavkov, s ktorými EK nesúhlasila pre riziko ďalšieho zvýšenia už aj tak mimoriadne vysokého dlhu. Ako však Salvini dodal, očakáva, že nová EK bude k Taliansku „priateľskejšia“.

Súvisiace články

Aktuálne správy