Stavebná produkcia by sa v tomto roku mala zvýšiť o 3,6 percenta

Malé spoločnosti očakávajú v roku 2019 zvýšenie výkonov odvetvia o 3,9 % a veľké spoločnosti o 1,1 %. Vyplýva to z analýzy slovenského stavebníctva v druhom štvrťroku tohto roka spracovanej českou spoločnosťou CEEC Research.

Stavebná produkcia na Slovensku podľa očakávania riaditeľov stavebných spoločností by mala v tomto roku vzrásť medziročne v priemere o 3,6 % a v budúcom roku sa má rast spomaliť na 1 %. V minulom roku stavebníctvo vzrástlo o 8,4 %. Malé spoločnosti predpokladajú v roku 2019 zvýšenie výkonov odvetvia o 3,9 % a veľké spoločnosti o 1,1 %. Vyplýva to z analýzy slovenského stavebníctva v druhom štvrťroku tohto roka spracovanej českou spoločnosťou CEEC Research s podporou spoločnosti Považská cementáreň, a. s.

Výsledky najnovšej analýzy predstavili v pondelok v rámci tradičného stretnutia lídrov slovenského stavebníctva v Bratislave. „Tento rok by mal byť pre slovenské stavebníctvo ešte pozitívny, čo sa objemu nových zákaziek týka. Stavebníctvo ale rieši iný problém, a tým je nedostatok kapacít, keď zákazky už nemá kto realizovať. Podobnú situáciu je vidieť aj v Čechách a vedie k postupnému utlmovaniu predchádzajúceho rýchleho rastu,“ informoval riaditeľ spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Riaditeľ spoločnosti Považská cementáreň, a. s., Ladce Anton Barcík uviedol, že v nasledujúcich dvoch rokoch bude výkonnosť stavebníctva závislá od otvorenia ďalších infraštruktúrnych projektov. „V tržbách výrobcov stavebných materiálov budú premietnuté nárasty ich cien, ktoré budú reagovať na vyššie ceny elektrickej energie, ako aj na podstatne vyššie ceny emisií CO2 (oxid uhličitý),“ povedal Barcík.

Kvalitu stavieb pri verejných investíciách podľa analýzy najviac ohrozuje súťaženie za cenu. Kontrolu kvality realizovaných verejných zákaziek považuje za dostatočnú 22 percent riaditeľov stavebných spoločností, za takmer nedostatočnú 27 percent a čiastočnú spokojnosť vyslovilo 51 percent účastníkov prieskumu. Výslednú kvalitu diela pri verejných zákazkách pozitívne najviac ovplyvňuje kritérium dobrých referencií z realizovaných stavieb, negatívne výber zhotoviteľov na základe ceny. Kvalitu tiež významne podporuje detailná projektová dokumentácia a podmienka podielu vlastných zamestnancov.

„Cena ako prevažujúce kritérium vo väčšine tendrov by mala výraznejšie ustúpiť v prospech referencií o kvalite zhotoviteľa, jeho skúseností, použitým technologickým postupom a percentu výkonov vlastnými kapacitami,“ myslí si generálny riaditeľ spoločnosti Reming Consult, a. s., Slavomír Podmanický. Predseda predstavenstva spoločnosti SMS, a. s., Dalibor Novotný poznamenal, že viac by sa malo prihliadať na reálnu stavebnú silu uchádzačov. „U nás často vyhrávajú aj veľké tendre spoločnosti, ktoré zákazky iba prekupujú a nevlastnia žiadne personálne, strojné, alebo materiálne kapacity,“ upozornil Novotný.

Za zvýhodnenie slovenských firiem s vlastnou kapacitou vo verejných zákazkách je 64 percent riaditeľov stavebných firiem a za čiastočné zvýhodnenie 25 percent z nich. Príčinou korupcie v stavebníctve je podľa nich dosadzovanie známych do verejných funkcií a zneužívanie postavenia úradníkov, ako aj nedostatočná kontrola a mierne tresty za jej odhalenie. Nedostatok zákaziek prispieva ku korupcii najmenej. Miera korupcie v domácom stavebníctve je podľa 58 percent riaditeľov rovnaká ako v Česku a podľa 39 percent z nich je vyššia ako u západných susedov.

Súvisiace články

Aktuálne správy