Nižšia ťažba diamantov môže zvýšiť ich cenu

, PR článok

Napriek tomu, že nemožno očakávať dramatickú zmenu na strane dopytu po diamantoch, ktoré miluje každá žena, objem ťažby v roku 2018 bol nižší ako v predchádzajúcom roku.

Svetová produkcia neopracovaných diamantov vlani podľa údajov zo Statista.com predstavovala 147 miliónov karátov, pričom v roku 2017 to bolo až 151 miliónov karátov v celkovej hodnote viac ako 14,1 miliardy USD. Ukazuje tak analýza xPartners.

O 4 milióny nižšia produkcia bude pravdepodobne tlačiť cenu diamantov v najbližšom období smerom nahor. Pri pohľade na vývoj historických cien, ale môžeme vidieť, že investícia do diamantov môže byť z hľadiska diverzifikácie portfólia veľmi dobrou voľbou, keďže prináša v priebehu rokov skutočne zaujímavý výnos. Kým v roku 1960 sa cena za karát pohybovala na úrovni 2 700 USD, v roku 2000 to bolo vyše  15 -tisíc USD a v roku 2016 vzrástla na 31-tisíc, čo predstavuje nárast 106 percent v priebehu 16 rokov.

V prvej polovici 2018 sa pohyboval rast cien na úrovni 5 až 6 percent, no v druhej bol ovplyvnený nadmernou ponukou malých diamantov a slabým spotrebiteľským výkonom na čínskom a indickom trhu. Najväčší záujem bol o kamene s rúžovou a modrou farbou, pričom modré prekonávajú všetky ostatné farby, keďže na trh sa dostáva len minimum novo vyťažených a v aukciách možno nájsť iba skôr vyťažené, ktoré sa rozhodli ich majitelia predať, v dôsledku čoho ich kúpna cena závratne rastie.

K majoritným ťažiarom  diamantov patrí Rusko, ktoré počas minulého roka vyprodukovalo 19 miliónov karátov, Austrália s objemom 17 miliónov karátov, Konžská demokratická republika s 15 miliónov karátov a Botswana, ktorá vyťažila 7 miliónov karátov. Rusko zároveň disponuje najväčšími zásobami diamantov na svete v objeme 650 miliónov karátov. Pre porovnanie, napríklad Konžská demokratická republika, ktorá je druhá hneď za Ruskom disponuje zásobami v objeme 150 miliónov karátov.

Od roku 2009 do roku 2016 čelila produkcia oproti predchádzajúcemu obdobiu prepadu v rade niekoľkých desiatok miliónov karátov. Rok 2017 bol prvým po období výrazného útlmu, kde objem vyťažených diamantov opäť významnejšie vzrástol a dostal sa nad úroveň 150 miliónov karátov.
 

Čo sa týka odbytu,  centrum pozornosti sa momentálne sústreďuje najmä na Čínu a Indiu, kde posilňuje stredná trieda, ktorej kúpna sila v oblasti šperkov rastie. Tento trend  by mal mať v najbližšom období aj pozitívny dopad na predaj diamantov, a uvidíme, či ich zobchodovaný objem v tomto roku predpokladá ten minuloročný, kedy suma zobchodovaných diamantov vyšplhala na historicky najvyššiu hodnotu 82 miliárd USD.

Pokiaľ máte záujem o obchodovanie vo svete komodít, xPartners ponúka možnosť investovať, a to prostredníctvom derivátov. Na druhú stranu berte do úvahy, že obchodovanie je rizikové a Vaša celá investícia môže byť vystavená riziku

Autorom je Olívia Lacenová, hlavní analytik xPartners
 


Upozornenie na riziká: Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 71.21 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty. Obchodovanie s pákovými produktmi, ako sú CFD a FX, zahŕňa podstatné riziko straty a nemusí byť vhodné pre všetkých investorov. Obchodovanie s takýmito produktmi je riskantné a môže spôsobiť stratu celého investovaného kapitálu.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy