Aká recesia? S&P 500 atakuje historické úrovne

, QZ Foto: SITA/AP

Analytici hovoria o zlý časoch pre globálnu ekonomiku. MMF predpovedá spomalenie, pričom 70 % svetového hospodárstva by malo v tomto roku zaznamenať slabší rast HDP. Len pred niekoľkými týždňami trhy s dlhopismi vysielali zlovestné signály, ktoré zvyčajne predpovedajú blížiacu sa recesiu.

Burza však na tieto signály nereflektuje, index S&P 500 včera uzavrel na historicky najvyššej úrovni. Dá sa konštatovať, že americké akcie majú od konca minulého roka za sebou obrovský obrat. Benchmark S&P 500 vzrástol od 24. decembra o 25 %.

Výsledku dopomohol Federálny rezervný systém, ktorý reagoval na spomalenie rastu a silnejúci tlak na finančných trhoch tým, že naznačil, že by pozastaví zvyšovanie úrokových sadzieb, ktoré bolo plánované na rok 2019. Menej prísna menová politika má tendenciu zvyšovať ceny aktív.

To, čo tento týždeň S&P 500 priviedlo na rekordné úrovne, je prekvapivo dobrý začiatok zárobkovej sezóny. Analytici očakávali, že bluechips firmy oznámia pokles zisku v prvom štvrťroku. Išlo by o prvý medziročný pokles od roku 2016. Predpokladali, že rast tržieb bude najslabší od roku 2016. Namiesto toho firmy, ktoré už oznámili zisk za prvý štvrťrok, prekonali očakávania. Približne pätina spoločností z S&P 500 oznámila svoje posledné štvrťročné výnosy a 78 % z nich prekonalo očakávania.

Napríklad akcie spoločnosti Twitter včera vzrástli o 16 % potom, čo technologická spoločnosť oznámila lepšie výnosy, príjmy a viac denných používateľov, než sa očakávalo. Technologické akcie sú opäť najvýkonnejším odvetvím  v S&P 500. Amazon, Facebook a Microsoft ešte výsledky neohlásili.

Súvisiace články

Aktuálne správy