Nissan zhoršil odhad zisku, odkazuje na dopady finančného škandálu svojho bývalého riaditeľa

Zisk za účtovný rok do konca marca 2019 japonská automobilová skupina aktuálne odhaduje vo výške 2,9 mld. USD, skorší predpoklad bol 3,7 mld. USD

Japonská automobilka Nissan v stredu výrazne znížila odhad zisku za uplynulý finančný rok. Aktuálne ho odhaduje vo výške 2,9 mld. USD, čo znamená pokles o 22 % v porovnaní so skoršie prognózovanou sumou 3,7 mld. USD. Spoločnosť k tomuto kroku podľa jej vyhlásenia priviedli vyššie náklady v USA súvisiace s predĺžením záručnej lehoty na niektoré vozidlá, ako aj klesajúce predaje v dôsledku „korporátnych problémov“. Touto formuláciou automobilka podľa agentúry AP odkázala na svojho bývalého generálneho riaditeľa Carlosa Ghosna, ktorý čelí obvineniam z finančných deliktov. Výhľad zisku za účtovný rok, ktorý sa skončil v marci, Nissan upravoval smerom nadol už vo februári.

Bývlého 64-ročného šéfa automobilky Nissan Carlosa Ghosna zadržali japonské úrady vlani v novembri. Manažér, pod ktorého vedením Nissan vytvoril alianciu s francúzskou automobilkou Renault, sa nachádza vo väzbe, kde čelí obvineniam z rozsiahleho podhodnocovania osobných príjmov a využívania firemných peňazí na vlastné účely.

Súvisiace články

Aktuálne správy