Strach Marka Zuckerberga: Na svoju bezpečnosť dáva viac ako 20 miliónov USD

, QZ;BI Foto: SITA/AP

Facebook nemal vlani dobrý rok, bol to rok plný škandálov a rôznych kontrol. Množstvo spätnej väzby mierilo na generálneho riaditeľa Marka Zuckerberga, čo je dôvod, prečo spoločnosť musela zdvojnásobiť náklady na jeho osobnú bezpečnosť.

Správa o finančných výsledkoch firmy odhalili, že celková miera výdavkov na Zuckerbergovu bezpečnosť sa zvýšila z 9 miliónov USD v roku 2017 na 22,6 milióna USD v roku 2018. Za posledné tri roky sa mu vypláca mzda len 1 dolár ročne, čo znamená, že väčšina z týchto peňazí smerovala na ochranu jeho osoby a jeho rodiny. Bezpečnostný balík vo výške 10 miliónov USD rada Facebooku schválila minulý rok v júli. Okolo 2,6 milióna dolárov šlo na využívanie súkromného lietadla.

„Sme presvedčení, že úloha pána Zuckerberga ho stavia do jedinečnej pozície: je synonymom pre Facebook a v dôsledku toho je negatívny sentiment v našej spoločnosti priamo spojený s pánom Zuckerbergom,“ vysvetľuje firma. „Pán Zuckerberg je jedným z najuznávanejších manažérov na svete, z veľkej časti v dôsledku veľkosti našej užívateľskej základne a nášho neustáleho vystavenia globálnym médiám, legislatíve a regulačnej pozornosti.“

Ako  minulý mesiac informoval Business Insider, bezpečnostný tím, ktorý tiež chráni aj prevádzkovú riaditeľku Sheryl Sandbergovú  (jej bezpečnostné náklady predstavovali vlani takmer 3 milióny dolárov), zahŕňa viac ako 70 ľudí. Ozbrojené stráže stoja pred Zuckerbergovým domom a v prípade, že chce generálny riaditeľ zájsť do baru, tím priestory najskôr preverí.

„Počas stretnutí v rámci celej spoločnosti sedia členovia Zuckerbergovej Praetorian Guard v prednej časti miestnosti a sú roztrúsení v dave, nosia civilné oblečenie, aby sa stratili medzi ostatnými  zamestnancami," napísal Business Insider. „ Pre prípad, že by Zuckerberga chcel napadnúť niekto z firmy.“

Súvisiace články

Aktuálne správy