Inflácia v USA sa v marci zrýchlila na 1,9 %

Inflácia v USA sa v marci zrýchlila a bola najvyššia za viac než 1 rok. Podporilo ju zdraženie potravín, benzínu a nájomného. Jadrová inflácia však zostáva nízka.
Spotrebiteľské ceny v marci medzimesačne stúpli o 0,4 % po zvýšení o 0,2 % v januári, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali so zrýchlením inflácie len na 0,3 %. Tempo rastu cien bolo najvyššie od januára 2018.
V medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo februári vzrástli o 1,9 % po +1,5 v predchádzajúcom mesiaci, pričom ekonómovia počítali so zrýchlením rastu len na 1,8 %.
Inflácia v USA zostávala počas uplynulých rokov relatívne nízka aj napriek pozitívnemu vývoju na trhu práce.
Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú volatilné ceny energií a potravín, dosiahla v marci na medzimesačnej báze 0,1 % a na medziročnej báze 2 %. Tempo medziročného rastu jadrových cien sa spomalilo z 2,1 % v predchádzajúcom mesiaci a bolo najnižšie od februára 2018.
Ceny potravín sa medzimesačne zvýšili o 0,4 % (po +0,3 vo februári), ceny nájmov o 0,3 %, ceny zdravotnej starostlivosti o 0,3 %. Ceny oblečenia klesli o 1,9 %. Ceny nových áut sa oživili, keď stúpli o 0,4 % po poklese o 0,2 % vo februári.

Súvisiace články

Aktuálne správy