Rast ázijských ekonomík sa pravdepodobne spomalí

Podľa predpovede Ázijskej rozvojovej banky hospodársky rast regiónu v tomto roku oslabí na 5,7 % a v budúcom na 5,6 %

Napätie v obchode medzi Čínou a USA brzdí ázijské ekonomiky, ktorých rast sa v nadchádzajúcich dvoch rokoch pravdepodobne spomalí. Uviedla to Ázijská rozvojová banka (ADB) v správe, ktorú zverejnila v stredu. Banka prognózuje, že rast rozvíjajúcich sa ekonomík sa v Ázii mierne spomalí, a to v tomto roku na 5,7 % a v budúcom na 5,6 %. „Hlavným rizikom výhľadu je pokračujúci obchodný konflikt,“ konštatovala banka.

Zdá sa, že globálny hospodársky cyklus čiastočne ovplyvňuje ázijské ekonomiky, povedal hlavný ekonóm ADB Yasuyuki Sawada. „Nie je to len obchodné napätie,“ poznamenal. Banka totiž očakáva, že rast ekonomiky USA sa v tomto roku zmenší na 2,4 % z vlaňajších 2,9 %. Tempo hospodárskeho rastu Japonska bude v tomto roku podľa ADB stagnovať na úrovni 0,8 % a rast ekonomiky eurozóny sa podľa banky v tomto roku spomalí na 1,5 % z vlaňajších 1,8 %.

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagarde v utorok uviedla, že fond neočakáva recesiu globálnej ekonomiky, ale označila súčasnú situáciu za „povážlivú“. Aktualizovanú prognózu MMF zverejní na budúci týždeň. V januári MMF zhoršil predikciu rastu svetového hospodárstva v tomto roku na zhruba 3,5 % vzhľadom na to, že ho brzdí rastúce obchodné napätie, neistota súvisiaca s brexitom a prísnejšie finančné podmienky, vrátane toho, že centrálna banka USA vlani štyrikrát zvýšila úrokové sadzby.

Súvisiace články

Aktuálne správy