Šéfovia šiestich najväčších amerických bánk zarobil vlani 150 miliónov dolárov

, QZ Foto: SITA/AP

Aj keď sa 150 miliónov môže zdať pre šesť ľudí veľa, dá sa na to pozrieť aj tak, že šesť bánk v roku 2018 dosiahlo spoločne zisk vo výške 119 miliárd dolárov, takže generálni riaditelia si z toho vzali iba 0,1 %.

V minulom roku, Jamie Dimon z JPMorgan, James Gorman z Morgan Stanley, Brian Moynihan z Bank of America, Michael Corbat z Citigroup, David Soloman z Goldman Sachs a Tim Sloan z Wells Fargo spoločne zarobili 151,9 milióna dolárov vyplatených v mzdách a bonusoch. Celkovo je to o 8 % viac ako v roku 2017.

Pozrime sa na to bližšie. Vezmime si napríklad Sloana, generálneho riaditeľa Wells Fargo. V roku 2018 zarobil 18,4 milióna dolárov, čo predstavuje 283-násobok mediánu ostatných zamestnancov banky. Táto suma je tvorená 2,4 miliónmi USD v základnom plate, 2 miliónmi dolárov v bonusoch a 14 miliónmi USD v dlhodobých akciách založených na výkonnosti. Napriek tomu, že Sloanova základná mzda sa nezmenila a jeho cena akcií bola o 1 milión dolárov nižšia ako v predchádzajúcom roku, vďaka bonusu, ktoré mu v roku 2016 a 2017 neboli vyplatené, si domov odniesol o 4,5 % viac ako v predchádzajúcom roku. Banka vlani dosiahla zisk 22,4 miliárd USD, rok predtým 22,2 miliardy dolárov. „Pod vedením pána Sloana mala spoločnosť silné finančné výsledky a dosiahla stabilný pokrok v kľúčových cieľoch vrátane riadenia rizík,“ uviedla spoločnosť vo finančnom registri.

Podrobnosti o Sloanovom odmeňovaní vyšli deň po tom, čo vypovedal pred americkým  kongresovým výborom o firemnej kultúre a správe spoločnosti Wells Fargo. Zákonodarcovia sa pýtali generálneho riaditeľa na to, čo sa zmenilo od škandálu v roku 2016, v ktorom sa zistilo, že banka vytvorila milióny falošných účtov a účtovala zákazníkom poplatky za služby, ktoré si nikdy neobjednali. Sloan sa na čelo banky dostal po tom, čo sa prevalil škandál.

Nie všetci sú presvedčení o správnosti odmeňovania vo Wells Fargo. Na margo Sloanovho platu sa dokonca vyjadril aj FED, čo je nezvyčajné pre centrálnu banku. Jej hovorca pre agentúru Reuters: povedal, že „Federálny rezervný systém neschvaľuje platové balíčky. Očakávame, že predstavenstvo bude zodpovedné za riadenie.“ Medzitým Úrad na kontrolu meny vyhlásil, že je sklamaný pokrokom, ktorý dosiahla Wells Fargo, najmä pokiaľ ide o správu a riadenie spoločností.

Sloanovo odmeňovanie za rok 2018 bolo slabšie, než jeho kolegov v ostatných veľkých bankách. V absolútnom vyjadrení, ako aj podielom na zisku. Najväčší nárast zaznamenala Moynihan Bank of America – 15 %, ale JPMorgan vyplatila najvyššiu sumu. Vlani Dimon dostal 31 miliónov dolárov. Suma sa zdá byť o niečo nižšia, keď si uvedomíte, že JPMorgan dosiahla najväčší zisk medzi bankami, na úrovni 32,5 mld. USD. Ale len o niečo.

Súvisiace články

Aktuálne správy