Hospodárstvo krajín G20 vo štvrtom kvartáli vlaňajška vzrástlo o 0,8 %

Ekonomika krajín združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj počas októbra až decembra celkovo posilnila o 0,3 %.

Medzikvartálny reálny rast hrubého domáceho produktu (HDP) v rámci najdôležitejších vyspelých aj rozvíjajúcich sa ekonomík združených v organizácii G20, bol v záverečnom štvrťroku vlaňajška stabilný, a to na úrovni 0,8 percenta. Mierne sa však počas októbra až decembra spomalil celkový medzikvartálny rast ekonomiky krajín združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), a to na 0,3 percenta z úrovne 0,4 percenta v treťom štvrťroku 2018. OECD o tom informovala v správe, ktorú v stredu poskytla agentúre SITA.

Medzikvartálny rast ekonomiky sa vo štvrtom kvartáli zlepšil v Japonsku, na 0,5 percenta po zmenšení o 0,6 percenta v treťom štvrťroku. Nemecká ekonomika však stagnovala po poklese o 0,2 percenta v treťom kvartáli. V rámci celej Európskej únie bol hospodársky rast stabilný na úrovni 0,3 percenta. Spomalilo sa však tempo rastu ekonomiky Veľkej Británie (na 0,2 % z 0,6 %), Spojených štátov amerických (na 0,6 % z 0,8 %) a mierne aj rast HDP Číny, a to o 0,1 percentuálneho bodu na 1,5 percenta. Zmenšila sa ekonomika Turecka (o 2,4 %) a Talianska (o 0,1 %).

Medziročne sa počas októbra až decembra 2018 ekonomika G20 celkovo zväčšila o 3,4 percenta, čiže sa jej rast spomalil v porovnaní s tretím štvrťrokom, kedy posilnila o 3,6 percenta. Hospodárstvo OECD vo štvrtom kvartáli vlaňajška medziročne vzrástlo o 1,8 percenta, čiže sa tiež spomalilo po raste o 2,2 percenta v treťom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy