Prechod spotrebiteľov k bezdymovým cigaretám zníži príjem štátneho rozpočtu

Prechod spotrebiteľov od klasických cigariet k menej škodlivým bezdymovým tabakovým výrobkov (BTV) môže pripraviť štátnu pokladnicu o milióny eur. Dôvodom je rozdielna sadzba spotrebnej dane, ktorá je u klasických cigariet 4,5-krát vyššia, upozornil na sociálnej sieti Inštitút finančnej politiky (IFP).
„Efektívne zdanenie BTV je v porovnaní s cigaretami nižšie a ich podiel na trhu rastie,“ pripomenuli analytici IFP. Daňová legislatíva pristupuje k BTV ako k tabaku, u ktorého je sadzba stanovená podľa množstva, na rozdiel od cigariet, kde sa používa kombinovaná sadzba zohľadňujúca aj počet kusov a ich cenu.
„Ak by BTV boli daňovo považované za plnohodnotnú náhradu klasických cigariet, bola by ich efektívna daň 4,5-krát vyššia,“ upozornili analytici. Na základe údajov z roku 2018 môže podľa nich prísť štátny rozpočet vplyvom nižšieho výnosu spotrebnej dane z cigariet o 13 až 38 miliónov eur.
BTV využívajú tabak vo forme tabakovej rolky s filtrom, prípadne kapsúl obsahujúcich tabak a tekutinu na jeho zvlhčenie s obsahom aromatických látok. Na použitie týchto výrobkov si konzument musí zakúpiť elektronické zahrievacie zariadenie, ktoré BTV zohreje na určitú teplotu, pri ktorej ešte nedochádza k horeniu, ale uvoľňuje sa z neho nikotín. Nejde teda o klasické elektronické cigarety, ktoré zahriatím kvapalnej náplne vytvárajú paru určenú na konzumáciu, ale o výrobky vyrobené z tabakovej suroviny.

Súvisiace články

Aktuálne správy