Slovensko je ekonomicky v dobrej kondícii, hrozí však veľa rizík

Slovenská ekonomika vstupuje do roka 2019 v dobrej kondícii, no napriek tomu budú jej výsledky horšie ako vlani. Prosperitu Slovenska môžu negatívne ovplyvniť spomalenie rastu najväčších európskych krajín, brexit, obchodné vojny, ale aj rastúca cena práce či štruktúra ekonomiky. Vyhliadky zhodnotil na konferencii venovanej očakávanému vývoju slovenskej ekonomiky na tento rok predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.

"Veľmi pozitívne hodnotíme vyrovnaný štátny rozpočet, ktorý naznačuje do budúcna znižovanie verejného dlhu. Podnikatelia sú však vždy vo svojich prognózach opatrnejší, ako sú politici. Vnímam určité riziká ako z hľadiska vnútornej ekonomiky, tak aj vonkajších vplyvov," povedal Mihók.

Jedným z najväčších problémov súčasnosti je podľa neho nedostatok kvalifikovaných zamestnancov a rastúca cena práce. Štrukturálnym problémom slovenskej ekonomiky je úzke portfólio výrobných kapacít a nízka finalizácia výrobkov. Subdodávateľsky orientovaná ekonomika je viac závislá od veľkých zahraničných firiem a v čase, keď veľké západné ekonomiky avizujú spomalenie rastu, sa tento trend s oneskorením niekoľko mesiacov prejaví aj na Slovensku.

Slovensku podľa Mihóka stále chýbajú výraznejšie inovácie výroby a zavádzanie nových výrobných programov. Výsledky slovenských firiem v tomto roku ovplyvní aj situácia týkajúca sa brexitu.
"Sme pár týždňov pred termínom 29. marec a dnes nikto nevie povedať, v akej podobe sa uskutoční brexit. My dnes nedokážeme vykalkulovať vplyvy brexitu," povedal Mihók, ktorý v tejto súvislosti upozornil aj na prílišnú orientáciu slovenských firiem na vnútorný trh EÚ. "Musíme preorientovať exportné aktivity tam, kde sa hýbe svetová ekonomika, to znamená do ázijsko-pacifickej oblasti," povedal.

Riziká pre slovenskú ekonomiku vidí predseda SOPK aj v obchodných vojnách, sankciách a deštrukcii súčasného obchodného systému. "Otáznikov je veľa, ale bude záležať na tom, ako sa sami postavíme k tomu, čo chceme dokázať. Možno tento rok nebude až taký úspešný, ako bol 2018, ale nebude taký zlý, ako by ho mnohí chceli vidieť," dodal Mihók.

Súvisiace články

Aktuálne správy