Volkswagen v Bratislave zníži počet pracovníkov, podobne aj Kia

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Nemecká automobilka Volkswagen tento rok prvýkrát od útlmu globálnej ekonomiky v roku 2009 plánuje znížiť počet pracovníkov svojej slovenskej divízie. Plánovaná redukcia je súčasťou snahy o posilnenie efektivity. Informuje o tom agentúra Reuters.

Volkswagen Slovakia aktuálne zamestnáva okolo 14 tisíc ľudí. Firma podľa Reuters nespresnila, na akú úroveň tento počet klesne. Slovenská divízia Volkswagenu podľa Reuters uviedla, že vráti zhruba 500 pracovníkov, ktorých si v roku 2016 požičala od maďarskej divízie luxusnej značky Audi, zníži počet agentúrnych pracovníkov a nebude predlžovať zmluvy zamestnancom na dobu určitú.

Divízia obmedzí počet zmien vo výrobe športovo-úžitkových vozidiel i malých rodinných automobilov, vrátane elektromobilov Volkswagen e-up !. Plány pre objem výroby divízia neznižuje, pretože obmedzenie počtu zmien bude kompenzovať zvýšením technickej kapacity výrobných liniek.

Volkswagen Slovakia to v tlačovej správe upresňuje takto: Z dôvodov zmenených rámcových podmienok, ukončením rozsiahlej fázy nábehov, efektívneho využitia investícií a zvýšenej technickej kapacity liniek, ako aj zámerom značky Volkswagen zefektívniť chod firmy do roku 2025 o 30%, nastane v spoločnosti v priebehu roka 2019 úprava zmenových modelov v dvoch výrobných segmentoch. V oboch segmentoch príde k zníženiu o jednu zmenu. V segmente SUV sa spoločnosť prinavráti k štandardnému 3-zmennému modelu. Takzvaný kontinuálny model zmennosti (4-zmenný) bol zavedený v roku 2010  s predpokladom trvania jeden až jeden a pol roka.

„Spoločnosť Volkswagen Slovakia bude pri úprave zmenového modelu postupovať s vedomím sociálnej zodpovednosti a napríklad predpokladá nasadenie spolupracovníkov v sesterských závodoch koncernu Volkswagen v okolitých krajinách Európy či plánovaný návrat kolegov z Audi Hungaria späť do ich materskej spoločnosti,“ povedal Eric Reuting, člen predstavenstva Volkswagen Slovakia pre personálnu oblasť. Vzhľadom na internú povahu veci bude spoločnosť v informovaní o detailoch v najbližšom období uprednostňovať svojich zamestnancov.

Okrem Volkswagenu sa znižovať počet pracovníkov tento rok chystá aj Kia, a to prvýkrát od začatia výroby na Slovensku v roku 2006. Firma od februára zruší 27 pracovných miest kvôli poklesu dopytu po naftových motoroch vyrábaných v továrni pri Žiline, uvádza Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy