USA zrušili sankcie proti ruskej firme Rusal

Hlinikárenský koncern Rusal a spriaznené podniky En+ a EuroSibEnergo znížili podiely vo vlastníctve Olega Deripasku, čo znamená, že oligarcha blízky Kremľu nad nimi stratil kontrolu, uviedlo federálne ministerstvo financií

USA zrušili sankcie proti ruskému hlinikárenskému koncernu Rusal a dvom spriazneným firmám. Federálne ministerstvo financií o tom informovalo v nedeľu. Firmy Rusal, En+ a EuroSibEnergo znížili podiely vo vlastníctve Olega Deripasku, čo znamená, že oligarcha blízky Kremľu nad nimi stratil kontrolu, uviedlo ministerstvo, podľa ktorého sa podniky tiež zaviazli k zvýšeniu transparentnosti. Sankcie zameraná na Deripasku ako osobu zostávajú v platnosti.

USA v apríli uvalili sankcie na Olega Deripasku a siedmich ďalších ruských oligarchov. Opatrenia nedovoľujú americkým občanom mať hospodárske vzťahy s firmami kontrolovanými osobami zo sankčného zoznamu. Príčinou sankcií mali byť „zhubné aktivity“ ruskej vlády v rôznych častiach sveta. Plán zrušenia sankcií voči spoločnosti Rusal oznámili USA v decembri po tom, čo ministerstvo financií vyjadrilo súhlas s plánom, ktorý obmedzil kontrolu Deripasku nad firmou.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy