ČSOB: V prípade tvrdého Brexitu, by v strednej Európe bolo najviac zraniteľné Slovensko

, patria;CNBC Foto: SITA/AP

Vo včerajšom hlasovaní Theresa Mayová prehrala pomerom 432 ku 202. Proti bolo dokonca aj 118 poslancov jej vlastnej strany. Dnes bude premiérka čeliť hlasovaniu o dôvere, ale zdá sa, že bude mať dostatočnú podporu. Nové voľby by dohodu o Brexite v danom termíne prakticky vylučovali.

V prípade, že by kabinet predsa len padol a nepodarilo sa zostaviť do dvoch týždňov iný, boli by vypísané predčasné voľby. Ak dnes Theresa Mayová ustojí hlasovanie o dôvere, mala by do pondelka predložiť plán B. V tomto bode sa ale pozície vo vnútri britského parlamentu zásadne rozchádzajú. Časť Mayovej odporcov v konzervatívnej strane vidí vo výraznej porážke rastúce šance na tvrdý Brexit bez dohody. Toho sa ale väčšina poslancov vrátane Mayovej bojí a odmieta ho. Časť opozície a vládnych poslancov preto nevylučuje v prípade neschopnosti nájsť konsenzus debatu o novom referende, eventuálne o úplnom zastavení Brexitu.

Ak by sa mal reálne dostať do hry scenár tvrdého Brexitu, v strednej Európe by voči narušeniu zahraničného obchodu bolo najviac zraniteľné Slovensko, zhruba podobne aj Česko, Poľsko a Maďarsko a najmenej Rumunsko a Bulharsko.

Modelový pokles britského dopytu po tovare a službách z kontinentálnej Európy o 25 % by sa na Slovensku podľa odhadov analytikov ČSOB banky odrazil v poklese pridanej hodnoty o viac ako 0,4 percentuálneho bodu (bez sekundárneho dopadu na investície).

Naopak tvrdý Brexit by uvítala libra, ktorá však pravdepodobne tiež ťaží z miernejšieho postoja čelných predstaviteľov Európskej únie. EÚ síce zrýchľuje prípravy na chaotický Brexit, ale súčasne pripúšťa možnosť odložiť pevný termín odchodu stanovený na 29. marec. Jean-Claude Juncker alebo Emmanuel Macron hovorí o možnosti posunutia termínu, ale to len v prípade, že sa bude v Británii jasne rysovať konsenzus. Druhým dychom však dodávajú, že v zamietnutej rozvodovej zmluve sa už žiadne nové, zásadnejšie ústupky robiť nedajú. Juncker zdôraznil, že Brexit bez dohody si Európska únia neželá. Komisia však podľa neho bude ďalej pracovať na tom aby EÚ bola na takúto situáciu plne pripravená.

Britská libra ukázala odolnosť voči nedávnemu zásadnému parlamentnému hlasovaniu, aj po prvotnom poklese nakoniec vymazala straty voči americkému doláru. Rally nastala rally po tom, čo obchodníci znížili stávky tvrdého Brexitu. Niekoľko odborníkov však varuje, že v nasledujúcich mesiacoch by sa mena mohla dostať pod tlak, pretože bude pretrvávať neistota o tom, ako Británia opustí Európsku úniu.

"Myslíme si, že stále existuje veľa rizík. Samozrejme, porážka Mayovej návrhu ubrala časť tejto neistoty, ale stále je tu množstvo ďalšej," cituje Patricka Bennetta, stratéga kanadskej Imperial Bank of Commerce stanica CNBC. "Ak by sme mali menovať niektoré z nich, ide predovšetkým o hlasovanie o dôvere, ktoré sa blíži, potenciálne ďalšie referendum, potenciálne nové voľby . Žiadna z týchto vecí vás nepoteší ani ekonomiku, ani menu, takže si myslíme, že opatrnosť je stále najlepším prístupom," dodal.

Mnohí správcovia majetku poradili klientom, aby nestavili na alebo proti libre, vzhľadom na tieto neistoty. UBS v utorkovej správe po hlasovaní uviedla, že expozícia aktív denominovaných v librách "by sa mala udržiavať na úrovni benchmarku, kým veci nebudú jasnejšie." Väčšia istota ohľadom Brexitu by pomohla britskej mene nájsť konkrétnejší smer, povedal Bennett. Dovtedy bude libra pravdepodobne slabá voči väčšine hlavných mien, dodal.

David Bailin zo Citi Private Bank navrhol svojim klientom ešte pred utorkovým hlasovaním, aby neobchodovali s librou. Je ťažké zmapovať scenár, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou nastane, vysvetľuje, "a preto je ťažké vytvoriť názor na to, či bude libra stúpať alebo klesať."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy