Svetová banka zhoršila odhad rastu globálnej ekonomiky tento rok pod 3 %

Svetová banka mierne zhoršila vyhliadky rastu globálnej ekonomiky v tomto roku, pričom ako hlavný dôvod uviedla napätie v medzinárodnom obchode.
V najnovšej správe zverejnenej v utorok (8.1.) banka uviedla, že v tomto roku počíta s rastom svetovej ekonomiky o 2,9 %. V predchádzajúcej prognóze z júna minulého roka Svetová banka uvádzala rast na úrovni 3 %. Ak sa prognóza splní, bude to znamenať spomalenie rastu globálnej ekonomiky druhý rok po sebe. Vlani ekonomika vzrástla o 3 % a v roku 2017 o 3,1 %.
„Rast svetovej ekonomiky sa spomaľuje a riziká rastú,“ povedal ekonóm SB Ayhan Kose pre AP. „V roku 2017 išla globálna ekonomika na plný výkon, v roku 2018 sa však motory začali zadrhávať,“ dodal.
Čo sa týka ekonomiky eurozóny, SB očakáva, že tento rok vzrastie o 1,6 % po 1,9-percentnom raste v roku 2018. Pôvodne očakávala rast na úrovni 1,7 %. Ekonomika USA by po 2,9-percentnom raste v roku 2018 mala spomaliť na 2,5 % a v prípade Číny banka počíta so spomalením rastu zo 6,5 % vlani na 6,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy