Maloobchod eurozóny aj celej EÚ v novembri posilnil

Novembrový maloobchod eurozóny medzimesačne vzrástol o 0,6 %, v rámci celej EÚ sa zväčšil o 0,7 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v novembri medzimesačne stúpli o 0,6 percenta, ale v rámci celej Európskej únie sa zvýšili o 0,7 percenta. Medziročne sa novembrový maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov zväčšil o 1,1 percenta a v rámci celej EÚ o 2,1 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v pondelok.

Slovenský maloobchod v novembri podľa kalendárne a sezónne upravených údajov Eurostatu medzimesačne posilnil o 0,6 percenta a medziročne kalendárne upravené tržby maloobchodu SR sa zväčšili o 5,4 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, maloobchod v novembri medzimesačne najvýraznejšie posilnil v Lotyšsku (2,4 %) a v Poľsku a Estónsku (zhodne 2,1 %). Medzimesačné oslabenie maloobchodu evidovali v Slovinsku (-1,6 %) a v Rakúsku (-0,5 %).

Medziročne sa novembrové maloobchodné tržby v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné, najviac zvýšili v Slovinsku (10,7 %), Rumunsku (7,2 %) a v Litve (7 %). Oslabenie tržieb maloobchodu v porovnaní s rovnakým mesiacom predošlého roka v novembri nastalo v Belgicku (-1,6 %), na Malte (-1,3 %) a v Rakúsku (-0,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy