Kryptomeny v roku 2019 podľa Goldman Sachs

, Goldman Sachs, zerohedge Foto: SITA/AP

Čo stálo za prepadom cien Bitcoin a ostatných kryptomien? Spoločná téma špekulácií tak kryptonadšencov, ako aj tých, ktorí Bitcoiny nevlastnia a nikdy ani vlastniť nepotrebovali. Ostatné meny na tom nie sú o nič lepšie, takže z celkovej trhovej kapitalizácie okolo 800 miliárd dolárov zostalo niečo cez 130 miliárd.

Podľa Goldman Sachs sú jedným faktorov, ktoré môžu stáť za rýchlym prepadom hodnoty kryptomien, najmä Bitcoinu ,negatívne správy v médiách. V priebehu roka sa objavilo veľa informácií o hackerských útokoch na kryptoburzy a o tom, že boli z účtov klientov ukradnuté milióny dolárov. Wall Street Journal písal o tom, že takmer jedna pätina takzvaných ICO (niečo ako verejná ponuka kryptomena) vykazuje znaky podvodu. A objavili sa aj špekulácie o spoľahlivosti kryptomeny tether, ktorá mala byť stabilnou menou krytou americkým dolárom v pomere jedna k jednej.

Svoj podiel na prepade majú pravdepodobne aj regulátori, ktorí prakticky žiadnu menu nezlegalizovali tak, ako by si zástancovia kryptomien želali. Bitcoin sa síce dostal na komoditné burzy v podobe futures, ale to bolo v čase, keď bol na vrchole. Americká Komisia pre obchodovanie s komoditnými futures v priebehu roka niekoľkokrát žiadala od kryptomenových búrz väčšiu transparentnosť a angažovala sa vo vyšetrovaní cenových manipulácií medzi obchodníkmi s Bitcoinom. Komisia pre cenné papiere a burzy ale odmieta povoliť vytvorenie ETF zameraného na Bitcoin v súvislosti s pokračujúcimi obavami ohľadom úschovy a dozoru nad podkladovým aktívom.

Asi najväčším sklamaním pre kryptonadšence bol nezáujem inštitucionálnych investorov. Na komoditnej burze síce o BTC najprv záujem bol, ale objemy obchodov padajú. Možno práve futures boli začiatkom konca pre Bitcoin, ako pred uvedením na trh varoval šéf firmy Interactive Brokers Thomas Peterffy.

Rovnako tak klesá výhodnosť ťažby, takže aj samotní ťažiari meny postupne odchádzajú z trhu.

Hoci samotné kryptomeny dostali v roku 2018 tvrdý úder, technológia blockchain, na ktorej je založený napríklad Bitcoin, má možno stále potenciál. Už sa o nej síce toľko nehovorí, ale rad firiem zavádza technológie na nej založené. Niektoré banky, najmä v Ázii a Latinskej Amerike, zase prejavili záujem využívať technológiu ripple. Austrálska burza cenných papierov napríklad plánuje vytvoriť na báze blockchainu platformu pre uľahčenie zúčtovania a vyrovnania hotovostných transakcií.

Banka pre medzinárodné zúčtovanie a Medzinárodný menový fond stále spolupracujú na plánoch na vytvorenie digitálnej meny centrálnych bánk a jej možnú úlohu v menovej politike, štruktúre trhu a platobných systémoch. V každom prípade platí, že bublina, ktorá praskla v roku 2018 na trhu s Bitcoinom, nebola prvá a pravdepodobne ani posledná.

Analytici Goldman Sachs nedávno prišli s niekoľkými prognózami toho, čo by sa mohlo na trhu s kryptomena v roku 2019 odoharať.

Bude pokračovať snaha o väčšie zapojenie inštitúcií
Nasdaq možno uvedie futures kontrakty na BTC a regulátori budú zvažovať povolenie pre ETF. Americký regulátor síce stále otáľa a požaduje výrazné zmeny na trhu s Bitcoinom, ale žiadostí pribúda.

Ďalšie kontroly od regulátorov
SEC sa začala zameriavať na neregistrované ICO a zdá sa, že má snahu o širšie regulácii kryptomien, ako je tomu pri tradičných cenných papieroch.

Širšie prijatie blockchainu
Hoci sa technológia blockchainu naďalej vyvíja, má potenciál mať výrazný dopad na rôzne odvetvia (napríklad transakcie typu peer-to-peer alebo zúčtovania a vyrovnania cenných papierov). Goldman Sachs očakáva, že do troch rokov bude dochádzať k obmedzenému zavádzaniu nových technológií založených na blockchaine. Širšie prijatie však pravdepodobne potrvá desať rokov alebo dlhšie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy