BoE nezmenila úrokové sadzby

Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) uviedla, že neistota v súvislosti s brexitom sa počas uplynulého mesiaca výrazne zvýšila, a nezmenila úrokové sadzby.
Výbor pre menovú politiku BoE, vedený guvernérom Markom Carneym, jednohlasne (9 – 0) rozhodol o ponechaní kľúčového úroku na úrovni 0,75 %. To bolo v súlade s očakávaniami ekonómov.
Vyhliadky britskej ekonomiky budú vo veľkej miere závisieť od toho, ako bude vyzerať vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ), uvádza sa v zápisnici zo zasadnutia menového výboru. Odpoveď v oblasti menovej politiky na brexit nebude automatická a môže sa vydať oboma smermi, upozornila BoE.
Pokles cien ropy zrejme spôsobí, že inflácia čoskoro, asi už v januári, klesne pod cieľové 2 %, čo podporí ekonomiku. Podľa BoE však nečakane rýchly rast miezd a slabá produktivita signalizujú ďalší rast inflačných tlakov.
Vyhliadky ekonomiky sa od novembra zhoršili. BoE očakáva, že tempo expanzie sa v posledných troch mesiacoch spomalí z 0,6 % v 3. kvartáli na 0,2 % a na tejto úrovni zrejme zostane aj v 1. štvrťroku 2019.
Neistota týkajúca sa brexitu má negatívny vplyv na britské finančné trhy. Ekonomiku tiež brzdí globálne spomalenie, ktoré sa začalo skôr, než sa očakávalo, uviedla BoE.

Súvisiace články

Aktuálne správy