Ľudia volajú menej, musíme zdaniť SMS

, Mercury News Foto: TASR/AP

Zistili ste, že je pre vás pohodlnejšie svojim známym písať, než volať? A pozastavili ste sa nad tým, že čím viac SMSkujete, tým menej voláte?

Kalifornská komisia pre verejné služby (PUC) sa domnieva, že tento trend by sa dal využiť. Chce rozšíriť existujúcu daň na hovory aj na textové správy, informuje Mercury News. Ak by sa návrh podarilo presadiť, Kalifornčania by už čoskoro platili dane z každej odoslanej správy z ich mobilných telefónov.

Rozmeňme to na drobné, aby bolo jasné o čo ide. Federálne vlády USA majú už dávnejšie zavedené takzvané programy verejného záujmu, v rámci ktorých účtujú poplatky od všetkým používateľov telefónnych služieb. Tento príplatok slúži na dotovanie programov pre užívateľov z nízkopríjmovej skupiny. Týkajú sa samozrejme aj iných oblastí, ako je elektrická energia a zemný plyn. Počas vzostupu internetu sa však telekomunikačnému priemyslu podarilo získať výnimku pre "informačné služby", ako je prehliadanie webových stránok a e-mail.

Keďže používatelia mobilných telefónov sa čoraz viac presúvajú od hlasovej komunikácie ku textovej, príjmy z hlasovej služby pre operátorov klesli. Približne o tretinu. Naopak rozpočet na dotovanie chudobnejších používateľov vzrástol takmer o polovicu.

PUC v Kalifornii skúma možnosti a keďže SMS zdieľajú infraštruktúru s hlasovými volaniami, odhaduje, že zmena by mohla priniesť viac o 44,5 milióna dolárov ročne. Retroaktivita by znamenala účet viac ako 220 miliónov dolárov pre spotrebiteľov v Kalifornii. Telekomunikačný priemysel nesúhlasí s návrhom argumentujúc, že textové správy sú e-mailovou "informačnou službou" a mali  by byť vyňaté z programu verejného záujmu.

Samozrejme, SMSkovanie už tiež dávno „vyšlo z módy“. Internetové chatovacie aplikácie, ako napríklad WhatsApp a iMessage, predstavujú takmer trojnásobný objem SMSiek, tvrdia operátori. Tie by zostali aj naďalej od príplatkov oslobodené.

Súvisiace články

Aktuálne správy