Výhľad bánk strednej a východnej Európy je podľa Moody’s pozitívny

Agentúra prognózuje, že v budúcom roku hospodárstva regiónu posilnia o 3 až 4,5 %.

Výhľad európskych bánk zostáva stabilný, pričom výhľad väčšiny bankových systémov v strednej a východnej Európe je pozitívny. Uviedla to v stredu medzinárodná ratingová agentúra Moody’s v správe, ktorú poskytla agentúre SITA. Výhľad bankových sektorov regiónu strednej a východnej Európy je podľa agentúry odzrkadlením toho, že silný ekonomický rast bude podporovať dopyt po úveroch, pričom hlavnou úverovou silou bánk regiónu je veľká báza klientskych vkladov a zdravé kapitálové rezervy.

Moody’s prognózuje, že v budúcom roku hospodárstva strednej a východnej Európy posilnia o 3 až 4,5 percenta, pričom rastúce ekonomiky podporia pokračujúce mierne zlepšovanie kvality úverov. Agentúra dodáva, že krytie problémových úverov sa v prípade väčšiny bánk zvýšilo a pravdepodobne zostane dobré, ale riziko podľa nej predstavuje koncentrácia úverov českých a slovenských bánk a rýchlo rastúce portfólia hypoték. Dodáva však, že vyššie proticyklické kapitálové rezervy v Česku a v Slovenskej republike znížia riziká v oblasti solventnosti.

Agentúra ďalej konštatuje, že postupne rastúce úrokové sadzby a silný rast objemu úverov podporia príjmy peňažných ústavov strednej a východnej Európy, pričom zisky budú vyššie ako vo väčšine bankových sektorov západnej Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy