Ak máte dlh 100 tisíc na daniach, nesmiete opustiť krajinu

, QZ Foto: SITA/AP

V Číne sa doteraz na čiernu listinu dostali firmy, či jednotlivci, ktorí na daniach štátu dlžili milión juanov. Od 1. januára na to bude stačiť 100 000, teda asi 12800 eur. V Číne platí dane asi 28 miliónov ľudí, alebo len 2 % obyvateľov.

Slabý výber daní sa komunistická vláda rozhodla riešiť po svojom. Najskôr z daňových únikov obvinili najpopulárnejšiu domácu herečku, výsledkom bolo získaných 890 miliónov juanov a verejné ospravedlnenie. "Cítim sa znepokojene, urobila som chybu, zradil som dôveru spoločnosti," píše herečka v otvorenom liste "Za všetky svoje úspechy vďačím podpore zo strany krajiny a ľudí. Neexistuje žiadna Fan Bingbing bez dobrých politík strany a krajiny," napísala na svoj bloge, kde má viac ako 60 miliónov nasledovníkov s tým, že "plne akceptuje" udelené tresty.
 

Mimoriadne populárna Fan Bingbing

Tentoraz sa ale daniari zamerali na oveľa menšie ryby. Štátny denník People's Daily píše o najvýznamnejšej daňovej reforme uplynulých desaťročí, zameranej na efektívnejšie vyberanie daní namiesto ich zvyšovania.

Napríklad nedávna revízia daňového poriadku uľahčí zdanenie celosvetového príjmu zahraničných pracovníkov a nielen ich domácich zárobkov , ak sa zdržiavajú na pevninskej Číne viac ako 183 dní, čo je krok, ktorý naráža na odpor zo strany USA a Hongkongu.

Čierna listina daniarov, ktorej cieľom je pomenovať a zahanbiť páchateľov, publikuje mená, pohlavie aj čísla občianskych preukazov. V prípade firiem informácie obsahujú registračné číslo daňovníka a adresu právneho zástupcu firmy a zodpovednej osoby, ako o tom informuje štátny Global Times. Čierna listina, ktorá je zdieľaná s ostatnými regulačnými orgánmi, tiež zakazuje hriešnikom opustiť krajinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy