Technologické akcie: Z obchodnej vojny medzi USA a Čínou sa dá profitovať

, businessinsider Foto:SITA/AP;YT/Bloomberg Markets and Finance

Vzťahy medzi USA a Čínou sú v súčasnosti vyhrotené, hlavná oblasť konkurencie je technologický sektor. To ale otvára určité možnosti pre investície, aj vďaka značným obchodným a menovým výzvam.

Začalo to obchodnou šarvátkou medzi oboma krajinami. Prezident Donald Trump využil taktiku, ktorú čínski náprotivok označil za "šikanovanie". Spustilo to obrovské odvetné zvyšovanie ciel na čoraz viac tovaru. Potom je tu rozvíjajúca sa menová vojna, otázka čínskej devalvácie renminbi. Je to rozšírenie obchodnej vojny, lebo slabšia mena podporuje export. Netreba zabúdať ani na bezohľadný súboj o získanie pozície lídra v technologickom sektore. Nedávna správa agentúry Bloomberg naznačuje, že čínski špióni používali drobné mikročipy na špehovanie amerických firiem, ale čínska strana niečo také absolútne popiera. Medzitým sa čínsky gigant Alibaba rozhodol bojovať starým spôsobom. Predajom produktov. Masívna propagácia Singles Day priniesla výnosy vo výške 30,8 miliárd dolárov za 24 hodín, čo je takmer trojnásobok tržieb všetkých amerických spoločností v roku 2017 počas Black Friday a Cyber ​​Monday.

Ale pokiaľ ide o ceny akcií, zdá sa, že americké technologické firmy sú víťazmi, aspoň do určitého času. Stratégovia BlackRock hovoria, že to je z veľkej časti dôsledkom revízií čínskych tech zárobkov smerom dole spolu s maximálnym rastom zisku v USA. Zároveň ale poznamenávajú, že tento rozdiel vytvára pôdu pre návrat späť k historickým úrovniam, čo by znamenalo významný návrat pre čínske technologické firmy. Koniec koncov, ich historické prémie v porovnaní s americkými akciami sa blížia k ich najnižšej za 10 rokov a k definitívne najslabšej úrovni od roku 2011.

"Americké výnosy by sa mali po raste v roku 2018 vďaka zníženiu daní z technického hľadiska normalizovať," uviedla Kate Mooreová, šéfka strategického investovania BlackRock. Aj keď čínske technologické akcie skončili horšie ako americké, BlackRock stále vidí dostatok šancí zarobiť peniaze na oboch frontoch. Odporúča zamerať sa na iné technologické akcie ako je "veľká trojka" Alibaba, Baidu, Tencent. Hodnotové akcie nájdeme v celom rade firiem zameraných na softvér a služby. Zamerať sa na spoločnosti, ktoré v roku 2018 znížili zárobky.

"Zmena politiky spolu s vysokými počiatočnými očakávaniami viedli k zníženiu príjmov v roku 2018, ale v roku 2019 by mohlo dôjsť k oživeniu: spoločnosti sa prispôsobujú novej regulácii, ale dopyt po obsahu, softvéri a službách zostáva silný." Akcie sa podľa nej mierne preklasifikovali, internetové spoločnosti už nepatria do sektora informačných technológií, ale do nového, označovaného ako komunikačné služby. Odvetvie informačných technológií do značnej miery dnes pozostáva len hardvéru a softvéru, to je príležitosť pre vysoký rast, ak sa firma dokáže zaradiť do kategórie IT. "Rivalita v technologickom sektore a spory týkajúce sa prístupu na trh pravdepodobne pretrvávajú a povedú k technologickej fragmentácii. To vyvoláva špekulácie nad potenciálnymi" víťazmi "a" porazenými ", ale môže to tiež otvoriť dvere vzniku rôznych príležitostí pre investorov," dodala Mooreová,

Súvisiace články

Aktuálne správy