Rizikové prostredie: Viac než 22 tisíc slovenských firiem ohrozuje jej najbližšie okolie

, bisnode Foto: TASR/AP

Zhruba každú dvanástu slovenskú firmu môže ohroziť okolie, s ktorým je ekonomicky spätá. Zistenie priniesla poradenská spoločnosť Bisnode, ktorá skúmala rizikové okolie našich firiem. Analýza ukázala, že s rastúcimi tržbami riziko klesá.

"Každú firmu pri podnikaní ovplyvňuje jej okolie, s ktorým je ekonomicky spätá. Spadajú sem majoritní vlastníci, dcérske spoločnosti a štatutárne orgány, ktoré môžu vytvárať potenciálne rizikové prostredie," vysvetľuje analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Ako sú na tom slovenské firmy?

Poradenská spoločnosť skúmala aktívne väzby u 269 645 slovenských firiem a ich okolia, s ktorým sú ekonomicky späté. Ukázalo sa, že až 22 297 podnikov ovplyvňuje aspoň jeden z negatívnych indikátorov. Sú to napríklad insolvencia, likvidácia, nespoľahlivé platenie DPH, exekúcia alebo dlžná čiastka. "Túto informáciu by si mal zvážiť každý podnikateľ pri preverovaní obchodných partnerov. V  informačných systémoch Bisnode sú firmy s rizikovým okolím označené signálom, ktorý z veľkého množstva dát vyberie len dôležité informácie. Užívatelia si tak vedia okamžite pozrieť, do akého rizika pri obchodovaní vstupujú," dodáva Petra Štěpánová.

Rizikové okolie má 755 akciových spoločností a 21 542 spoločností s ručením obmedzeným. S veľkým náskokom sú najviac ohrozené firmy
s bratislavskou adresou (8516), nasledujú
podniky pôsobiace v Košickom (2185),
Nitrianskom (2113) a
Prešovskom kraji (2105).

Naopak najmenej firiem s rizikovým okolím nájdeme Žilinskom kraji (1770).  Najčastejšie sú svojim okolím negatívne ovplyvnené menšie firmy s vykázaným obratom do 999 tisíc eur (9004) a firmy s maximálne dvoma zamestnancami (2878). 

Súvisiace články

Aktuálne správy