Nezávislosť centrálnej banky nie je samozrejmosť

, CNBC Foto: SITA/AP

Vlády majú tendenciu sa pozerať na krátkodobé ciele, ktoré často podporujú ich zámery pritiahnuť potrebné hlasy pred volebným obdobím. Centrálne banky sa vo všeobecnosti zameriavajú na dlhodobé ciele ekonomiky, pri dosahovaní ktorých by mali mať plnú autonómiu. Často však politici oberajú centrálne banky o ich nezávislosť .

Za ostatné roky existovali nespočetné príklady, ako vlády zasahovali do rozhodnutí centrálnych bánk, ktoré si na celom svete snažia udržať politiku svojho každodenného fungovania. Tu je zopár klasických príkladov.

BOE
Pred dvadsiatimi rokmi Gordon Brown poskytol Bank of England potrebnú nezávislosť. Komentátori okamžite skočili na túto tému a noviny vyšli s titulkami ako "stará dáma" je konečne oslobodená. Následné vlády sa však neustále pokúšajú zasahovať do politík centrálnej banky a BOE sa často ocitá v nezávideniahodnej situácii. Tento trend nie je špecifikom výhradne Veľkej Británie.

FED
V júli tohto roku americký prezident Donald Trump kritizoval Fed za zvýšenie úrokových sadzieb a neskôr priznal, že "možno" už oľutoval, že Jerome Powella vymenoval za predsedu Fedu. Minulý mesiac Trump pokračovala vo svojom výstupe proti Fedu, keď obviňoval politické rozhodnutia centrálnej banky z prudkého poklesu na trhu. Zatiaľ čo vláda v rámci svojich práv môže spochybňovať kroky centrálnej banky, problémy sa začínajú rozvíjať, keď sa rozhodne ovplyvňovať jej rozhodnutia.

RBI
Ďalším príkladom je India, kde nedávny konflikt medzi vládou Narendra Modiho a Indickou centrálnou bankou viedli k špekuláciám, že by súčasný guvernér Urijit Patel mohol zo svojej funkcie odstúpiť. Došlo k tomu len niekoľko dní po tom, ako zástupca guvernéra RBI povedal, že podkopáva nezávislosť centrálnej banky, čo by mohlo byť "potenciálne katastrofické".

CBRT
V ďalší dramatický scenár sa týkal tureckej meny. Líra sa prepadla po tom, ako prezident Erdogan v júni tohto roka dal svojmu zaťovi do rúk opraty na riadenie hospodárske politiky krajiny.

Zoznam by mohol pokojne pokračovať ďalej, aj v krajinách ako Rusko, Nigéria, Južná Afrika a Argentína, sa často vláda mieša do politiky centrálnej banky. Odovzdanie plnej kontroly centrálnej banky do rúk vlády by asi znelo hlúpo, ale od finančnej krízy sa venovalo veľa pozornosti politikám centrálnych bánk a ich vplyvu na bežných spotrebiteľov. To je dôvod prečo sa čoraz ťažšie dokážu vyhýbať neustálemu vypočúvaniu a zasahovaniu, či sa im to páči, alebo nie.

Súvisiace články

Aktuálne správy