Poslanci EP odobrili navrhovanú reformu predpisov týkajúcich sa DPH

Európsky parlament (EP) v stredu podporil návrh Európskej komisie na reformu predpisov týkajúcich sa dane z pridanej hodnoty (DPH). Poslanci však presadili niekoľko zmien, vrátane zavedenia maximálnej sadzby DPH.
Poslanci hlasovali o dvoch legislatívnych návrhoch, ktoré sú súčasťou väčšieho balíka opatrení zameraných na reformu systému DPH a sprehľadnenie cezhraničných pravidiel.
Cieľom prvej smernice je uľahčiť najmä malým a stredným podnikom obchodovanie na jednotnom trhu a znížiť rozsah podvodov s DPH. Za jej prijatie sa vyslovilo 536 poslancov, 19 bolo proti a 110 sa zdržalo hlasovania. Druhá smernica by mala viesť k vytvoreniu jednotnejšieho systému sadzieb DPH. Tú v pléne EP podporilo 536 poslancov, 87 bolo proti a 41 sa zdržalo hlasovania.
Europoslanci v tejto súvislosti navrhli zavedenie maximálnej sadzby DPH na úrovni 25 %, ustanovenie mechanizmov na riešenie sporov, zriadenie systému automatickej notifikácie zmien v pravidlách týkajúcich sa DPH v rôznych členských štátoch a spustenie informačného portálu, ktorý by poskytoval rýchle a presné informácie o sadzbách DPH naprieč celou Úniou.
EP v správe pre médiá pripomenul, že podľa nedávnej štúdie členské štáty každý rok prichádzajú pri cezhraničných podvodoch s DPH až o 50 miliárd eur.
Dánsky poslanec a spravodajca smernice zameranej na zjednodušenie pravidiel v systéme DPH Jeppe Kofod počas rozpravy upozornil, že v súčasnosti má EÚ zmes systémov DPH s množstvom medzier a čiernych dier, čo vedie k rastúcej strate príjmov z DPH. „S pomocou reforiem, ktoré máme na stole, môžeme znížiť výpadok príjmov z DPH o 41 miliárd eur ročne a znížiť administratívne náklady podnikov o miliardu eur ročne,“ upozornil Kofod.
Podľa maďarského poslanca Tibora Szanyiho, ktorý mal na starosti smernicu o sadzbách dane z pridanej hodnoty, dokončenie reformy systému DPH je nevyhnutným predpokladom podpory podnikania v EÚ. „Súčasný systém nie je stavaný pre dnešný globalizovaný svet. Reformy znížia diskrimináciu medzi jednotlivými členskými štátmi, zároveň im však ponechajú flexibilitu, pomôžu malým a stredným podnikom a podporia sociálny a environmentálny rozmer,“ opísal situáciu.
Zmenami, ktorú odobril EP sa teraz bude zaoberať Rada EÚ, pričom ministri členských štátov musia rozhodnúť o konečnom znení novej legislatívy.

Súvisiace články

Aktuálne správy