Americké sankcie proti Iránu by mohli vytlačiť cenu ropy nad 100 dolárov za barel

, CNBC Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dlhodobý záujem prezidenta Donalda Trumpa o sankcionovanie vývozu iránskej ropy by mohol spôsobiť dramatický nedostatok celosvetových dodávok. Podľa analytikov by sa ceny ropy už čoskoro mohli zvýšiť na trojciferné číslo.

Začiatkom tohto týždňa Trump vyzval OPEC, aby zvýšil úroveň produkcie a zabráni tým ďalšiemu zvyšovaniu cien. OPEC pravdepodobne nebude reagovať na Trumpove požiadavky, Saudská Arábia by ale výpadok pokryť dokázala.

"Neochota 25 krajín produkujúcich ropu ohlásiť zámer zvýšiť produkciu v snahe nahradiť iránsky výpadok zrazu spôsobila veľmi tesnú rovnováhu medzi ponukou a dopytom v štvrtom štvrťroku tohto roka. V dôsledku toho sa dá predpokladať, že cena Brentu dosiahne 100 dolárov za barel ešte v tomto roku," uviedol Tamas Varga, senior analytik spoločnosti PVM Oil Associates.

Brent sa obchodoval vo štvrtok za približne 81,87 USD (+0,65), zatiaľ čo americká West Texas Intermediate (WTI) dosiahla 72,32 USD, čo je nárast o viac ako 1 percento.

USA plánujú uložiť cielené sankcie voči tretiemu najväčšiemu producentovi ropy z OPECu o päť týždňov. Očakáva sa, že sankcie budú mať okamžitý vplyv na export iránskej ropy, hoci odhady presného množstva sa môžu veľmi líšiť. Niektorí analytici trhu s energiou očakávajú, že to bude približne 500 000 barelov za deň, iní hovoria až o dvoch miliónoch barelov denne. Začiatkom tohto leta iránsky export dosiahol tohtoročný vrchol, 2,7 milióna barelov denne. Zodpovedá to takmer 3 % celosvetovej dennej spotreby.

Ropný kartel, ktorý dominuje na Strednom východe, má voľnú kapacitu na vyrovnanie poklesu exportu ropy v Iráne. Riyadh je pripravený dať na trh o 550 000 barelov denne viac. Táto zvýšená dodávka suroviny by bola závislá na dopyte, uviedli zástupcovia krajín OPEC. Ak je očividný dopyt na trhu, ponuka by adekvátne rástla.

"Nedostatok voľných kapacít bude dominantnou témou trhov v nadchádzajúcich mesiacoch, keďže OPEC sa snaží nájsť spôsob, ako zmierniť stratu dodávok," povedal Michael Tran, komoditný stratég RBC Capital Markets. "Náš dlhodobý býčí výhľad zostáv, tempo výpadkov dodávok môže predstavovať ďalšie riziko pre náš názor."

Súvisiace články

Aktuálne správy