Euro padá v reakcii na talianskych populistov, ktorí dnes oznámia rozpočet

, CNBC Foto: SITA/AP

Euro kleslo voči doláru o 0,3 percenta na úroveň 1,17 dolára. Na dlhopisových trhoch sa rovnako prejavila nervozita z výdavkových plánov Talianska, výnosy z 10-ročných vládnych dlhopisov sa vyšplhali na približne 2,968 percenta.

Nestabilita na trhu odráža spory v koaličnej vláde nad jej plánmi výdavkov. Rím zostavuje svoj rozpočet na rok 2019, čo je kľúčový dokument pre účastníkov trhu, ktorí hľadajú istotu týkajúcu sa budúcich plánov výdavkov novej vlády. Euro je vo štvrtok ráno pod tlakom, médiá naznačujú, že talianska koaličná vláda tlačí, aby deficit na rok 2019 bol na úrovni 2,4 percenta, čo by bol oveľa vyšší údaj ako 0,8 percenta ktoré predpovedala na rok 2019 predošlá vláda. Zároveň by deficit v roku 2019 mohol viesť k ďalším problémom s Európskou úniou, ak nebude dodržaná 3-percentná hranica deficitu.

Koalíciu, ktorá prevzala moc na jar, tvoria dve populistické strany z opačných koncov politického spektra. Obe prisľúbili zvýšiť výdavky a chcú, aby sa ich sľuby z kampane prejavili v nasledujúcom rozpočte. Sľuby okrem iného hovorili o garantovanom príjme pre občanov, znížení daní, preskúmaní  nepopulárnej dôchodkovej reformy a zastavení zvýšenia DPH plánovaného na začiatok januára 2019. Podľa pre analytikov UBS by tieto opatrenia mohli vyjsť na 4,5 až 7 percent talianskeho HDP. Vyššie výdavky by mohli byť pre Taliansko problémom vzhľadom na veľký verejný dlh, druhý najvyšší v Európe na úrovni 130 % HDP.

Je to náročná úloha pre ministra financií Giovanni Tria, ktorý potrebuje nájsť fiškálnu podporu pre populistické opatrenia a súčasne zabezpečiť, aby sa dlh krajiny ďalej nezvyšoval. Talianske médiá vo štvrtok špekulovali či by Tria nebol nútený odstúpiť, ak nesplní všetky sľuby, ktoré obe populistické strany vo svojej predvolebnej kampani dali. Hovorkyňa ministra to označila za falošné správy.

Giovanni Tria
Talianska vláda sa dnes stretne aby prediskutovala a oznámila nové rozpočtové ciele. Podrobnosti však budú známe až v októbri.

Štvrtkové rozpočtové ciele budú prvým signálom toho, čo chce talianska vláda urobiť. Kým obe politické strany v rámci koalície uviedli, že chcú deficit vo výške 2,4 % HDP, minister financií údajne presadzuje deficit 1,6 %. Minulý mesiac analytici Bank of America varovali, že 2 percentá sú prahové, ak bude deficit vyšší, môže to byť negatívna správa pre trh. Na druhej strane, ak Rím prekvapí a deficit bude nižší ako 2 percentá, mohlo by dôjsť k rally na talianskych aktívach.

Akcie talianskych bánk klesli vo štvrtok ráno, v ranných hodinách európskeho obchodovania. Banka BPM klesla o 1,8 percenta, UniCredit klesla takmer o 2 percentá a Intesa Sanpaolo bola tiež nižšie o 1,7 percenta. Talianske banky sú od konca apríla pod tlakom v dôsledku vyšších výpožičných nákladov. Je to preto, že talianske banky držia približne 18 % štátnych dlhopisov.

Vzťah medzi Rímom a Bruselom je už dne napätý. Populistická vláda bola sa veľmi kriticky vyjadrovala  v súvislosti s nedostatkom európskych snáh pri pomoci s prílivom utečencov do Talianska. Začiatkom leta zrútenie mosta v meste Janov viedlo k obvineniam Európskej komisie za nedostatok finančných prostriedkov na taliansku infraštruktúru. Brusel okamžite obvinenia poprel.

Súvisiace články

Aktuálne správy