Stovka víťazí: Proti možnej kríze sa bránime úsporou pod matracom

, QZ Foto: SITA/AP

Vo svete kryptomien a mobilných platieb sa hotovosť stala populárnejšou než kedykoľvek predtým. Môže za to aj stodolárová bankovka.

Vzhľadom na rozšírenie platobných inovácií po celom svete možno očakávať, že mnohé krajiny pôjdu po stopách Švédska. V roku 2017 Clemens Jobst a Helmut Stix z rakúskej centrálnej banky, chceli zistiť, aký bol dopyt po fyzickej mene v niekoľkých krajinách od roku 1875. Zistili, že zatiaľ čo mena v obehu ako podiel HDP klesla za posledných 150 rokov, tento pokles nebol veľmi veľký vzhľadom na vývoj platobných technológií za rovnaké obdobie. Navyše od 80. rokov 20. storočia sa menový dopyt na území Spojených štátov začal znovu zvyšovať. A nie je to len otázka USA, hotovosť v obehu sa v posledných rokoch zvýšila vo väčšine sveta napriek rozšíreniu nových spôsobov platenia.

Za posledné desaťročie sa doláre v obehu ako podiel na HDP takmer zdvojnásobili z 5 % na 9 %. Dnes je v hotovosti v obehu 1,6 bilióna dolárov, podľa údajov Fedu. Nárast používania stodolárových bankoviek k tomu výrazným spôsobom dopomohol.

V roku 2017 sa stovka stala prvý krát najobľúbenejšou americkou bankovkou v obehu a vytlačila z tejto pozície jednodolárovku. Je to naozaj kľúčová udalosť pre papierik s portrétom Benjamina Franklina. Len pred desiatimi rokmi ich bolo v obehu menej ako 20$ a 1$.

Prečo v týchto dňoch vedie práve stovka? Nie je to preto, že ju viac ľudí používa na každodenné výdavky, prevažná väčšina hotovostných transakcií je stále v malých bankovkách.

Podľa nedávnej správy Federálnej rezervnej banky v Richmonde treba vidieť za nárastom 100 dolároviek  skutočnosť, že sa vo veľkej miere využíva ako forma úspor. Nízka inflácia a spomienky na finančnú krízu, ktoré sú stále pomerne čerstvé, sa viac sporiteľov než kedykoľvek predtým rozhodlo, že si ponechá časť svojho bohatstva v hotovosti, bankovkách s vyššou nominálnou hodnotou. Takto nerozmýšľajú len Američania. Výskumní pracovníci Fedu naznačujú, že ľudia po celom svete si odkladajú stodolárovky pod matrac, ako alternatívu pre prípad, že ich miestna mena pôjde ku dnu.

Súvisiace články

Aktuálne správy