Traja v tom: Ponziho schémou získali 364 miliónov dolárov, aj od bankárov!

, businessinsider;reuters Foto: YT/wochit

Bugatti Veyron, súkromné lietadlo, či diamantový prsteň v hodnote 330 000 dolárov. FED obvinil troch mužov , že pomocou Ponziho schémy vylákali od 400 obetí z celého sveta 364 miliónov dolárov a použili ich na financovanie svojho okázalého životného štýlu.

Federálny prokurátor obvinil troch mužov zo sprisahania, spleti podvodov, krádeže identity a prania špinavých peňazí. Obžaloba tvrdí, že traja muži získali použili finančné prostriedky od investorov z fondu vo výške 73 miliónov USD na nákup a renováciu domov v Marylande, Texase, Nevade a Floride, kúpu luxusných automobilov, šperkov, lodí a lietadiel. Časť peňazí, 25 miliónov, použili v kasínach. Títo údajní podvodníci, Kevin B. Merrill, Jay B. Ledford a Cameron Jezierski, sľubovali vyplatiť investorom značné zisky z nákupu a ďalšieho predaja spotrebiteľských dlhových portfólií, ale v skutočnosti "využili svoje presvedčivé investičné skúsenosti na to, aby vytiahli milióny dolárov od nič netušiacich investorov," píše sa v sťažnosti SEC.

Medzi obeťami boli podľa ministerstva spravodlivosti majitelia malých firiem, reštaurácií, ale aj profesionálni športovci či bankári a finanční poradcovia. "Investori by mali byť na pozore, že investície s nízkym rizikom a vysokou návratnosťou, na ktorých sa nedá prerobiť, v skutočnosti neexistujú," povedal Kelly L. Gibson, riaditeľ regionálneho úradu SEC.

Podľa SEC, len samotný Ledford spreneveril najmenej 40 miliónov dolárov. Minimálne 17 miliónov dolárov si previedol na osobné bankové účty, kúpil si Ferrari za 368 000 dolárov, diamantový prsteň za 330 000 dolárov a diamantový náramok s 23 karátovým kameňom za 168 000 dolárov a v kasíne nechal 13 miliónov dolárov. Merrill si podľa SEC ulial najmenej 45 miliónov dolárov. Viac ako 7 miliónov dolárov previedol na svoje osobné bankové účty, za 10,2 milióna dolárov si kúpil 25 drahých automobilov (vrátane 2008 Bugatti Veyron, 2014 Pagani Huayra Diablo, 2014 Ferrari F12 Berlinetta, 2017 Rolls Royce Dawn, iné modely vyrobené firmami Ferrari a Lamborghini), 5,5 milióna dolárov minul na nákup domu na Floride, viac ako 2 milióny dolárov išlo na renováciu domu, 500 000 dolárov na spoluvlastníctvo súkromného lietadla Gulfstream 200, za členstvo v klube 100 000 dolárov, 350 000 dolárov za loď a v kasínach nechal približne milión dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy