Ekonomická nostalgia: Lepšie už bolo, budúcnosť je bezútešná

, PEW;QZ Foto: TASR/AP

Desať rokov po finančnej kríze výskumníci Pew požiadali ľudí v 27 krajinách, ktoré zastupujú dve tretiny svetového HDP, aby sa vyjadrili o tom, ako vidia budúcnosť svojej domácej ekonomiky. Výsledky sú zúfalé.

Vo väčšine krajín ľudia uviedli, že ich národná hospodárska situácia je na úrovni roka 2009, keď bola globálna ekonomika v hlbokej recesii. A to je tá pozitívnejšia časť správy. V Taliansku, Argentíne a Mexiku je podiel ľudí, ktorí považujú veci za dobré, menší než v roku 2009. Napriek tomu, že sa výhľad zvyčajne zlepšuje, iba v 12 z 27 krajín väčšina ľudí uviedla, že súčasné hospodárske podmienky sú dobré. Najkladnejšie sa vyjadrili v Holandsku, až 85 % respondentov uviedlo, že súčasné podmienky sú dobré. Nasleduje s 81 % Švédsko. Na druhom konci spektra je Grécko s iba 4 % a Brazília s 9 %.

Pri pohľade do minulosti odveďte väčšina ľudí uviedla, že to kedysi bolo lepšie. V 15 krajinách väčšina ľudí tvrdí, že finančná situácia pre priemerného človeka je horšia ako pred 20 rokmi. Iba v siedmich krajinách – vrátane Južnej Kórey, Poľska a Indie – si dnes väčšina ľudí myslí, že sa majú lepšia ako pred 20 rokmi.

Ekonomická nostalgia má silný politický podtón. Optimistickejší pohľad na minulosť majú v Európe skôr ľudia podporujúci pravicové populistické strany. Z prieskumu Pew vyplýva, že v Nemecku sa 64 % fanúšikov strany Alternatíva pre Nemecko (AFD) domnieva, že pred 20 rokmi bolo lepšie. Ak je pri moci politická strana, ktorú podporujete, je väčšia pravdepodobnosť, že uveríte, že veci sú dnes lepšie ako kedysi. V USA 44 % republikánov tvrdí, že sa dnes majú lepšie, v porovnaní s 22 % demokratov.

Najviac znepokojujúcim trendom je pesimistická vízia budúcnosti. V 18 z 27 krajín je aspoň polovica respondentov presvedčená, že dnešné deti sa budú mať kvôli finančnej situácii ešte horšie než ich rodičia. V USA je o tom presvedčených 57 % oslovených, v Taliansku 61 % a v Grécku 69 % respondentov. Vo Veľkej Británii až 70 %, čo nadväzuje na predpovede Medzinárodného menového fondu, že pri dosiahnutí dohody s EU by po  Brexite krajina dosiahla rast len vo výške 1,5 % HDP v nasledujúcom roku. Najpesimistickejšími krajinami ohľadne finančnej budúcnosti detí sa ukázali Francúzsko (80 %) a Japonsko (76 %).

Rozdiely sú aj medzi rozvíjajúcimi sa ekonomikami.  V Indonézii, na Filipínach, Indii a Nigérii viac ako dve tretiny oslovených povedali, že dnešné deti sa budú mať lepšie. V Brazílii, Južnej Afrike, Mexiku, Keni a Tunisku naopak, viac ako polovica vyhlásila, že sa budú mať horšie. Dokonca aj tam, kde si ľudia myslia, že ich ekonomika dnes funguje, nemôžu niečo podobné očakávať aj pre budúcnosť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy