Platnosť dohôd o ochrane a podpore investícií so štátmi EÚ sa má ukončiť

Platnosť bilaterálnych dohôd o ochrane a podpore investícií uzavretých s členskými štátmi Európskej únie (EÚ) by sa mala ukončiť.

Podľa rozhodnutia Súdneho dvora EÚ vo veci Achmea proti Slovenskej republike je totiž spôsob riešenia sporov medzi investorom a štátom prostredníctvom medzinárodnej arbitráže tak, ako je zavedený prostredníctvom týchto intra-EÚ dohôd, nekompatibilný s európskym právom. Návrh Ministerstva financií (MF) SR by mala v stredu prerokovať vláda.

V rámci iniciatívy Jeremie (Spoločné európske zdroje pre malé až stredné podniky) sa ku koncu roka 2016 vytvorilo portfólio nových úverov a investícií pre 893 malých a stredných podnikov (MSP) vo výške 331,2 milióna eur. Celková suma zdrojov z tejto iniciatívy investovaná do podpory MSP dosiahla 105,28 milióna eur. Vyplýva to zo Správy o výsledkoch implementácie iniciatívy Jeremie v Slovenskej republike v programovom období 2007 – 2013 z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú rovnako prediskutujú ministri.

V zásobníkoch zemného plynu na Slovensku bolo k 5. augustu tohto roka uskladnených viac ako 2 miliardy kubických metrov, teda viac ako 48 % z celkovej kapacity. Vyplýva to zo správy Ministerstva hospodárstva (MH) SR o zabezpečení dodávok energií, ktorú by mala tiež prerokovať vláda. Podľa nej je Slovenská republika v porovnaní s rokom 2009 lepšie pripravená na situáciu, ak by sa obdobné prerušenie dodávok plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu zopakovalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy