Čo príde po politickej búrke: Citi predpovedá rally pre talianske akcie

, CNBC Foto: SITA/AP

Taliansko oznámi rozpočet, ktorý nebude mať deficit vyšší ako 2 % hrubého domáceho produktu, predpovedá Citi. Podľa analytikov banky napriek politickej neistote a nedávnemu spomaleniu vývozu zostávajú fundamenty pozitívne.

Nárast populizmu v Taliansku nebude stačiť na to, aby tento rok „odplašil“ investorov. Analytici Citi očakávajú, že trhy v Miláne skončia rok 2018 pozitívne. "Je pravdepodobné, že sa história môže opakovať v štvrtom štvrťroku 2018," zdôraznili analytici poukazujúc na dve predchádzajúce obdobia oslabenia talianskych akcií, v rokoch 2011 a 2014.

Hlavný taliansky index – FTSE MIB – poklesol od začiatku roka takmer o 7 %, napriek tomu, že bol v januári tou najlepšou voľbou pre mnohých investorov. Investori sa stotožnili s obavami, že nová populistická vláda zvýši verejné výdavky v čase, keď je krajina už zaplavená veľkým objemom  verejného dlhu. Vláda – koalícia populistického hnutia Piatich hviezd a pravicovej Ligy – v súčasnosti pripravuje svoj rozpočet na rok 2019.

Podľa analytikov taliansky index spočiatku prekonal európsku referenčnú hodnotu o 12 % začiatkom tohto roka a dosiahol nový 10-ročný vrchol "napriek nedostatku jasných volebných výsledkov" marcových volieb. "Zhoršenie politickej situácie spôsobilo podstatnú korekciu, ktorá zmazala všetky zisky," uviedla banka.

Citi nepopisuje podobu koncoročnej rally, ale poukazuje na predchádzajúce turbulencie v roku 2016, kedy FTSE MIB klesol o 29 percent pred nastávajúcou rally a uzavrel rok rastom o 27 percent.

Podľa Citi Taliansko oznámi rozpočet, ktorý nebude mať deficit vyšší ako 2 % hrubého domáceho produktu. To by znamenalo, že Taliansko bude musieť dodržiavať európske pravidlá a znižovanie štátneho dlhu by pokračovalo, hoci pomalším tempom. Z takého to scenára by pravdepodobne ťažili talianske akcie. "Napriek politickej neistote a nedávnemu spomaleniu vývozu zostávajú fundamenty  pozitívne," uviedli analytici.

Analytický tím spoločnosti Citi, ktorý je nezávislou jednotkou, uviedol, že uprednostňuje talianske spoločnosti, ktoré generujú väčšinu svojich príjmov mimo krajiny, vzhľadom na pomalú mieru rastu HDP Talianska. Citi odporúča akcie Prysmian, Fineco, Moncler a Ferrari, naopak radšej sa podľa banky treba vyhnúť akciám Telecom Italia, ERG a Mediaset.

Súvisiace články

Aktuálne správy