Priemerná mzda v potravinárstve SR stúpla v 1. polroku o 5,2 % na 928 eur

Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle SR dosiahla v 1. polroku 2018 úroveň 928 eur. Oproti 1. polroku 2017 to predstavuje nárast o 5,2 %. Informoval o tom Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy podľa neho nastal v odvetví výroby, spracovania a konzervovania mäsa a mäsových výrobkov, kde sa priemerná mesačná mzda 855 eur v 1. polroku 2018 zvýšila oproti 1. polroku 2017 o 9,3 %. Medziročne poklesla priemerná mesačná mzda pri spracovaní a konzervovaní ovocia a zeleniny o 2,4 % a vo výrobe cestovín o 0,3 %.
Uviedol, že viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v 1. polroku tohto roku dosiahli zamestnanci v odbore úpravy a spracovania mlieka 1049 eur, výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov 951 eur, výrobe hotových krmív 1050 eur, výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 967 eur, výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1119 eur, výrobe ostatných potravinárskych výrobkov 1098 eur, výrobe piva a sladu 1580 eur a pri stáčaní prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov 1142 eur.
Dodal, že najvyššia priemerná mesačná mzda sa v 1. polroku 2018 dosiahla pri výrobe piva a sladu 1580 eur a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 699 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy