Rast súkromného sektora eurozóny sa v auguste mierne zrýchlil

Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v auguste mierne zrýchlil. Napriek tomu je jeho augustové tempo jedno z najslabších za uplynulý rok a pol. A zároveň očakávania firiem v súvislosti s ich budúcim rastom klesli. Vyplýva to z predbežného prieskumu spoločnosti IHS Markit.
Podľa údajov Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v auguste zvýšil na 54,4 bodu z 54,3 bodu v júli.
Pod tento výsledok sa podpísalo mierne zrýchlenie sektoru služieb, zatiaľ čo výrobný sektor, naopak, spomalil.
V rámci eurozóny sa tempo rastu súkromných sektorov vo dvoch najväčších ekonomikách bloku – Nemecku a Francúzsku, zrýchlilo, ale v ostatných sledovaných ekonomikách regiónu, naopak, spomalilo. PMI nemeckého súkromného sektora pritom v auguste dosiahol 55,7 bodu a je najvyšší za šesť mesiacov. A francúzsky PMI stúpol na 55,1 z 54,4 bodu v júli.
Prieskum tiež ukázal, že predbežný PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v auguste zvýšil na dvojmesačné maximum 54,4 z 54,2 bodu v júli. Ale PMI výrobného sektora klesol na 54,6 z júlových 55,1 bodu a je najnižší za 21 mesiacov.
Podľa hlavného analytika Markit Chrisa Williamsona údaje z prieskumu naznačujú, že ekonomika eurozóny v auguste naďalej stabilne rastie a za celý 3. kvartál by sa jej výkon mohol zvýšiť o 0,4 % rovnako ako v predchádzajúcom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy