Soros verí technológiám, do fondu pridal populárne akcie

, Reuters Foto: TASR/AP

Soros Fund Management pridal Facebook, Apple a Twitter, zároveň upravil podiely Alphabet a Amazon. Rodinný podnik miliardára Georgea Sorosa tiež nakúpil pozície v spoločnostiach AT & T, Chevron a T-Mobile US a odpredal eBay, Nvidia, Snap a Paypal.

Štvrťročné zverejňovanie informácií o majetkových účastiach manažérov hedžových fondov, ktoré sú známe pod označením 13F, americkou komisiou pre cenné papiere a burzu, je jedným z mála verejných spôsobov, ako sa dozvedieť, čo správcovia predávajú a nakupujú.

Soros Fund Management v druhom štvrťroku nakúpil akcie Facebooku, 159 200 akcií triedy A a 54 500 akcií spoločnosti Apple. Niekoľko popredných správcov fondov prudko znížilo svoje podiely v spoločnosti Apple len niekoľko týždňov pred tým, ako sa stala prvou verejne obchodovanou spoločnosťou v USA, ktorá dosiahla trhovú kapitalizáciu jeden bilión dolárov.

Soros výraznejšie zvýšil svoj podiel v spoločnosti BlackRock, o takmer 60 percent na 12 983 celkových akcií v druhom štvrťroku. BlackRock je najväčší svetový správca aktív, dohliadala na 6 biliónov dolárov.

Medzi ďalšie pozoruhodné úpravy patrili podiely v spoločnosti Netflix, Citigroup a Wells Fargo. Takisto upravil svoje energetické holdingy, zvýšil svoj podiel v spoločnosti Devon Energy a Kinder Morgan a zároveň znížil svoj podiel v spoločnosti VanEck Vectors Oil Services ETF a znížil expozíciu v kanadskej Williams.

Písomnosti nezverejňujú krátke pozície, alebo stávky, že akcie budú strácať na cene. Výsledkom toho je, že verejné podania nie vždy poskytujú úplný obraz o držbe akcií správcovskej spoločnosti, preto ani vypracovanie investičnej stratégie na základe týchto informácií nedáva veľký zmysel. Navyše zverejnenia prichádzajú 45 dní po skončení každého štvrťroka a nemusia odrážať aktuálne pozície. Dajú sa však využiť na to, aby sa široká verejnosť dozvedela, čo manažéri hedžových fondov videli ako príležitosť na zárobok.

Súvisiace články

Aktuálne správy