Hospodárstvo eurozóny aj celej EÚ v 2. štvrťroku medzikvartálne vzrástlo o 0,4 %

Medziročne ekonomika eurozóny aj celej Európskej únie počas apríla až júna posilnila o 2,2 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v druhom štvrťroku medzikvartálne posilnil 0,4 percenta. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu EÚ Eurostatu, ktorý o tom informoval v utorok. Medzikvartálne tempo ekonomického rastu sa tak nezmenilo, keďže počas januára až marca ekonomika eurozóny aj celej EÚ oproti predošlému štvrťroku tiež posilnila o 0,4 percenta.

Medziročne ekonomika eurozóny aj celej EÚ podľa sezónne upravených údajov v druhom kvartáli vzrástla zhodne o 2,2 percenta. V prvom štvrťroku hospodárstvo eurozóny medziročne posilnilo o 2,5 percenta a ekonomika celej Európskej únie o 2,4 percenta.

Slovenská ekonomika počas apríla až júna medzikvartálne vzrástla o jedno percento a medziročne o 3,9 percenta. V rámci krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, bol medzikvartálny rast slovenského hospodárstva druhý najsilnejší spoločne s rastom Švédska, ktorý bol tiež na úrovni jedného percenta. Najviac medzikvartálne posilnila rumunská ekonomika, a to o 1,4 percenta. Najsilnejší medziročný rast v rámci štátov EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, dosiahli v druhom kvartáli Poľsko (5 %), Maďarsko (4,4 %) a Lotyšsko a Rumunsko (zhodne 4,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy