Turecká líra padá a ťahá nadol aj českú korunu

Problémy Turecka, ktoré mieri do finančnej krízy, hýbu svetovými trhmi a znižujú aj kurz českej koruny, uviedli v pondelok české portály ihned.cz a idnes.cz.

Problémy Turecka, ktoré mieri do finančnej krízy, hýbu svetovými trhmi a znižujú aj kurz českej koruny, uviedli v pondelok české portály ihned.cz a idnes.cz.
Koruna v pondelok ráno oslabila voči americkému doláru a prepadla sa na najnižšiu úroveň za viac ako rok. Jeden dolár, ktorý investori v čase nestability považujú za bezpečný "prístav" pre svoje peniaze, stál dopoludnia takmer 22,60 Kč. Voči euru však česká mena oslabila len mierne, zhruba o päť halierov na 25,70 CZK/EUR.

"Práve kríza na rozvíjajúcich sa trhoch je v tejto chvíli hlavným motorom amerického dolára. Tá istá sila súčasne tlačí do defenzívy českú korunu spolu s ostatnými regionálnymi menami. A zdá sa, že tento týždeň bude pokračovať v podobnom duchu," uviedol vo svojom komentári hlavný ekonóm Patria Finance Jan Bureš.

Klesá aj hodnota akcií západoeurópskych bánk, ktoré môžu byť pre svoje aktivity v Turecku vystavené nepriaznivým vplyvom. Ide hlavne o najväčšiu španielsku banku BBVA, ktorá vlastní polovicu tretej najväčšej tureckej banky Garanti Bank, taliansku UniCredit so 41-% podielom vo štvrtej najväčšej tureckej banke Yapi Kredi či holandskú ING alebo francúzsku BNP Paribas.

Turecká mena sa v noci na pondelok prepadla voči americkému doláru na rekordné minimum 7,24 TRY/USD. Neskôr časť strát zmazala, po tom čo turecká centrálna banka oznámila niektoré opatrenia, ktoré by mali finančnému sektoru zabezpečiť likviditu.

Súvisiace články

Aktuálne správy