EÚ s cieľom zachovať jadrovú dohodu nabáda firmy, aby obchodovali s Iránom

USA opätovne uvalili tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu, tri mesiace po tom, ako Washington odstúpil od medzinárodnej dohody obmedzujúcej jadrové aktivity Teheránu.

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová vyhlásila, že únia nabáda firmy, aby obchodovali s Iránom, keďže krajina dodržiava svoje záväzky v nukleárnej oblasti. Mogheriniová počas návštevy hlavného mesta Nového Zélandu Wellingtonu v utorok povedala, že je na Európanoch, aby sa rozhodli, s kým chcú obchodovať. "Robíme všetko pre to, aby Irán zachovával dohodu, aby Irán naďalej profitoval z ekonomických výhod, ktoré táto dohoda prináša iránskemu ľudu, pretože sme presvedčení, že je to v bezpečnostnom záujme nielen pre región, ale aj pre svet," povedala Mogheriniová.

USA v pondelok opätovne uvalili tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu, a to tri mesiace po tom, ako Washington odstúpil od medzinárodnej dohody obmedzujúcej jadrové aktivity Teheránu. Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že dohoda z roku 2015 je "hrozná" a poskytuje iránskej vláde dostatok peňazí na podnecovanie konfliktu na Blízkom východe. Prvý súbor obnovených sankcií sa týka finančných transakcií v dolároch, iránskeho automobilového sektora, nákupov komerčných lietadiel a kovov vrátane zlata. Druhý súbor sankcií zameraných na iránsky ropný sektor a centrálnu banku sa má opätovne uplatniť začiatkom novembra. Európska únia však uplatnila takzvaný "blokovací predpis", aby vylúčila európske firmy z vplyvu amerických sankcií voči Iránu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy